YLE: Professori arvioi personal trainerin ruokalistan: “Outoa ettei näitä kyseenalaisteta enempää”

YLE julkaisi artikkelin aiemmin tänään missä ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm otti jyrkästi kantaa ruokavaliooni sekä käsitykseeni terveellisestä ruokavaliosta. Artikkeli sai yli 50 000 kävijää viidessä tunnissa joten aihe selvästikin kiinnostaa.

Tässä hieman esimakua:

“Personal trainer Tomi Kokko ui vastavirtaan yleisten ravintosuositusten kanssa. Hänen mielestään ravintopyramidin voisi kääntää ylösalaisin ja kevytmargariinit joutaisivat suksivoiteeksi. Helsingin yliopiston ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm on huolissaan siitä, ettei personal trainereihin suhtauduta tarpeeksi kriittisesti. Yleensä heidän opeissaan ei ole mitään tiedepohjaa. Ruoan maailmassa vastakkain ovat tiede ja oma kokemus.”

Lue koko artikkeli sekä osallistu keskusteluun täältä:

Comments

comments

4 Responses to YLE: Professori arvioi personal trainerin ruokalistan: “Outoa ettei näitä kyseenalaisteta enempää”

 1. Lienee tieteellisesti todistettu että insuliinihuippuja ovat terveydelle haitallisia. Pyrin ruokavalissani välttämään että syntyy insuliinihuippuja, ja että insuliinitasoni on matala ja vähän vaihteleva. Tämä teen välttämällä kevyitä hiilihydratteja ja sokeria, kaikissa muodoissa. Olen kevään aikana menettänyt 10 kg painostani ja voin mahtavasti. Käytännössä tämä tarkoittaa etten syö viljatuotteita, perunaa tai useimipia juurekseja eikä sokeria missään muodossa. Viljatuotteissa, etenkin vehnässä on runsaasti tärkkelystä, kuten perunoissa. Tärkkelys on kemiallisesti katsottuna polymeroitua glukoosia joka muuttuu aineenvaihdossa nopeasti sokeriksi (glukoosiksi) ja insuliinitaso hypähtää huippulukemiin. Sokeri esiintyy hyvin monessa kemiallisesti eri muodossa joista useimmat muuttuvat elintärkeäksi glukoosiksi, aineenvaihdunnan avulla. Sokerit ja keevyet hiilihydraattit, kutentärkkelys muuttuvuat nopeasti glukoosiksi ja tämä aiheuttaa etinsuliinihuippu syntyy. Insuliini tavallaan avaa reitin glukoosille soluihin jotka täyttävät glukoosivajeensa. Veressä olevaa ylimääräinen glukoosi muuttaa insuliini rasvaksi joka asettuu vatsaonteloon ja maksaan. Korkea insuliinitaso virittää solujen kasvuhormooni, ja tämä on erittäin vaarallinen asia ajatetellen syöpää. Syöpäsolu elää ainoastaan glukoosista ja imee sitä 9x nopeammin kuin normmalit solut, asia joka avaa monenlaista keskustelua.Normaalit solut pystyvät hyödyntämään myöskin rasvaa glukoosin puuttuessa. Laihdunnan salaisuus piilee tässä.

  Syömällä hitaita hiilihydraatteja, kuten erilaiset lehtivihanneksseja sekä ruokaa joka sisältää hyviä rasvoja varmistan matalalla ja mahdolisimman vakiona pysyvän insuliinitason. Ruokavlioooni kuuluu missä mahdollista luonnollisia luomutuotteita, koska ne sisältävät hyviä omega3 rasvahappoja jotka varmistavat solujen kyvyn hyödyntää happea energiatuotannossaan. Mikäli solu menettää tämän kyvyn muuttuu se syöpäsoluksi tunnetuin seurauksin.
  Rasvapitoinen luomruoka varmistaa ettei insuliinihuippuja eikä veren glukoosiylimäärää synny. Pysymme kylläisinä kauemmin ja syömme vähemmän ja laihdumme javoimeme hyvin. Sammalla teemme voitavamme ettemme saasyöpää.Sitä saa joka kolmas Suomalainen.

  Kannatan ylläolevista, tieteellisesti todistetuista syistä Timo Kokkosen ruokavailiosuosituksia, johin varmaan kuuluu myöskin suosituos liikuntaan.

  Peter Flander

 2. Janne Timmerbacka says:

  Valitettavasti professori Fogelholmin motivaationa ei ole edistää suomalaisten terveyttä vaan lihottaa teollisuuden pohjattumia taskuja. Maailmalla julkaistut tieteelliset tutkimustulokset puhuvat jyrkästi Fogelholmin edustamia näkemyksiä vastaan ja perusta Fogelholmin väitteille on hyvin hataralla pohjalla. Surullista kuitenkin on, että suomen valtamedia ei uskalla julkaista Fogelholmin linjauksia kyseenalaistavia tutkimustuloksia.
  Maailmalla vähähiilihydraattisesta ravinnosta puhutaan monin verroin enemmän kuin suomessa ja jopa WHO alkoi vuonna 2014 suosittelemaan vähähiilihydraattista ruokavaliota.
  http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/

  Jotain toivoa linjausten muuttumiselle näyttäisi kuitenkin olevan ja Fogelholm on jo julkisesti joutunut myöntämään olleensa väärässä maaeläinrasvaan liittyen.
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2705#.VIC50ELxYn0.facebook

  Koska Suomen viralliset ruokavaliosuositukset ovat mitä ovat ja valtamedia vaikenee, ei voi tehdä muuta kuin antaa maalaisjärjelle mahdollisuus ja antaa tulosten puhua puolestaan.

  En ole tavannut Tomi Kokkoa, mutta hänen näkemyksensä artikkelissa ovat linjassa omien käsityksieni kanssa.
  Minä en ole mikään aiheen asiantuntija, mutta löysin vähähiilihydraattisen ravinnon ratkaisuksi omiin ongelmiini ja muutos elämänlaadussa oli uskomattoman suuri ja kokonaisvaltainen. Nyt ruokaileminen on nautinto ja terveyttäni parantava.

  Terveellisemmän ruokavalion puolesta puhuu myös Antti Heikkilä.
  http://www.anttiheikkila.com/terveysklubi/

  Kiitän suurella kunnioituksella suomalaisten terveyden puolesta ponnistelevia pioneerejä. Teette korvaamattoman tärkeää työtä.
  Janne Timmerbacka

  • Heidi Könönen says:

   Mikähän Janne tuossa WHO:n linkissä suosittelee vähähiilarista ruokavaliota? Jos olisit asioista enemmän perillä tietäisit että nuo konsultaatiot joita WHO kyselee on liittyen lisätyn sokerin käyttöön, kyse ei siis ole hiilihydraateista sinänsä. Pelkästään noita määriä katsoessa pitäisi välähtää kummasta on kyse jos ravintotiede on hallussa. Nykyajan ongelmana on että kaikki on eksperttejä ravinnossa vaikka ei ole minkäänlaista hajua välttämättä miten kriittisesti lukea tiedejulkaisuja, tai sitten poimitaan omaan mielipiteeseen sopivat julkaisut. Huonosti tehtyjä tutkimuksia on valitettavasti paljon, jonka vuoksi ei pidä vain tuijottaa tuloksia vaan osata myös lukea miten tutkimus on tehty ja mitä rajoitteita siinä on. Vierastan hyvin paljon yhden ruoka-aineen demonisointia jota moni harrastaa nykyään. Esim kun kuulee tarinoita kuinka joku jätti leivän ja voi paljon paremmin, niin kannattaa ottaa huomioon se että mitään ei pitäisi syödä ylenmäärin (esim sitä leipää), ja se että millä se leipä on korvattu. Yleensä kokonaisvaltainen ruokavalio paranee kun ruvetaan miettimään asioita ja kasvisten määtä lisääntyy, joka voi hyvinkin olla sen uuden paremman olon takana.

 3. James Randi says:

  Oli kiinnostava artikkeli ylellä, sen seurauksena eksyin tänne. Kyllä Kokko varmaan saa motivoitua ihmisiä liikkumaan, syömään enemmän kasviksia ja laihtumaan tehokkaasti. Pitkällä aikavälillä, mikäli painonpudotus on pysyvä, ovat positiiviset terveysvaikutukset varmaan suurempia kuin esim. lihansyönnin negatiiviset terveysvaikutukset. Hyvien hiilihydraattien niukka saanti voi taas pitkällä aikavälillä olla suurempi ongelma.

  Tuossa edellä oleva viesti on hyvä osoitus siitä näennäistieteellisyydestä, mitä tällaiset trendidieetteihin hurahtavat ihmiset puheessaan viljelevät. Tuossakin viitataan johonkin tutkimukseen (ei mainita mihin), ja todetaan että sellainen “lienee” olemassa. Niinpä, ei ole väliä, onko sitä olemassa, tai miten se suhtautuisi muihin tutkimuksiin, kunhan se pönkittää omaa mielipidettä.

  Jos henkilö olisi oikeasti kiinnostunut tieteellisestä tiedosta, hän tuskin kritisoisi niin voimakkaasti tällaista suositusruokavaliota, jota Itämeren ruokakolmio edustaa. http://www.diabetes.fi/ruokakolmio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu

TomiKokko.com