Urheilijan ravitsemus

[membership_breadcrumbs style=”2″]
— SPACER —

— SPACER —

URHEILIJAN RAVITSEMUS

— SPACER —

— SPACER —

— SPACER —

— SPACER —

[text_block style=”style_1.png” align=”left” font_size=”16″ font_font=”Raleway” font_shadow=”none”]URHEILIJAN JA LIIKKUJAN RAVITSEMUKSEN TÄRKEYSJÄRJESTYS

 1. Sopiva energiansaanti
 2. Riittävä vitamiinien ja mineraalien saanti
 3. Sopiva hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen saanti
 4. Proteiinipitoinen palautusjuoma ja/tai treenin jälkeinen ateria
 5. Ruokailurytmi ja aterioiden ajoitukset
 6. Nestetasapainon ylläpito

[/text_block]

— SPACER —

Lue lisää

+

[op_liveeditor_element][text_block]1) Sopiva energiansaanti on suorituskyvyn kannalta merkittävin tekijä. Liian vähäinen energiansaanti on suurin suorituskykyä heikentävä tekijä, jonka haitallinen vaikutus ei olennaisesti muutu, vaikka muut asiat ravinnossa olisivat hyvin hoidettuja.

2) Puutteellinen vitamiinien tai mineraalien saanti voi heikentää suorituskykyä joko suoraan (raudanpuute) tai välillisesti. Riittävä vitamiinien ja mineraalien saanti on terveydelle ja suorituskyvylle välttämätöntä. Saanti on turvattu, mikäli ruokavalio on laadukas ja monipuolinen, sekä käytössä on monivitamiini- / mineraalivalmiste.

3) Sopiva hiilihydraatin, proteiinin ja rasvan saanti on keskeistä terveydelle ja suorituskyvylle. Urheilija tai liikkuja voi jaksaa ja kehittyä kohtuullisesti, noudattamalla energiaravintoainesisällöltä hyvin monenlaista ruokavaliota (esim. erittäin paljon rasvaa tai hiilihydraatteja). Tasapainoinen energiaravintoaineiden saanti tukee kuitenkin pidemmällä aikavälillä hyvää terveyttä, jaksamista ja urheilijana kehittymistä. Ääridieetit (ei hiilihydraatteja tai ei rasvaa) heikentävät suorituskykyä sekä rajoitetun energiaravintoaineen puutteen takia että tämän seurauksena usein syntyvän energiavajeen takia.

4) Palautusjuoman käyttö lihaskuntoharjoittelun jälkeen on perusteltua, sillä tavoitteena on kääntää kehon katabolinen tila mahdollisimman nopeasti anaboliseksi, kudosta rakentavaksi tilaksi. Paras proteiinilähde on heraproteiini sen nopean imeytyvyyden ja aminohappokoostumuksen takia. Sopiva annos, joka nautitaan harjoittelun aikana ja/tai heti harjoituksen jälkeen, on noin 20 – 30 g heraa. Lisäksi palautusjuomaan voi sisällyttää hiilihydraattia, mikäli harjoituksen jälkeinen ateria on vasta useamman tunnin päästä harjoituksesta. Täytyy kuitenkin muistaa, että säännöllinen hiilihydraatin, joka (lähes) aina on maltodekstriinin muodossa, käyttö palautusjuomassa on mitä parasta ravintoainetta myös kariesbakteerin käyttöön. Jos palautusjuomassa nautitaan heran lisäksi myös kreatiinia, on tällöin myös pieni hiilihydraattilisä paikallaan. Insuliini siirtää kreatiinin tehokkaammin lihaksiin, kun palautusjuomassa on mukana myös hiilihydraattia.

5) Aterioiden sopivat ajoitukset pitkin päivää tuovat lisähyötyjä urheilijan ja liikkujan kehittymiseen. Aterioiden ajoituksissa voidaan erottaa kaksi eri tekijää: arkisyömisen tasaisuus sekä ruokailun ajoitukset ennen ja jälkeen harjoittelun.

6) Nestevaje heikentää nopeimmin suorituskykyä. Jo tunnin aikana urheilija voi heikentää suorituskykyään kymmeniä prosentteja, mikäli nestehuolto ei toimi. Urheilijan tulee huolehtia nesteen riittävästä saannista.

7) Muiden ravinnon laadullisten tekijöiden ja ravintolisien vaikutukset ovat riippuvaisia siitä ovatko ravinnon perusasiat kunnossa. Mikäli perusasiat (listan alkupään asiat) ovat hyvin hoidettuja, niin erilaisten ravintolisien merkitys suorituskyvylle melko vähäinen, poikkeuksena kreatiini, jonka tehosta on saatu useissa kokeellisissa tutkimuksissa positiivista näyttöä.[/text_block][/op_liveeditor_element]

[op_liveeditor_elements][/op_liveeditor_elements]

— SPACER —

 • Voimajakson ruokavaliot
  Voimajakson ruokavaliot

  Lataa tästä esimerkkiruokavaliot sekä miehille että naisille voimajaksoa varten.

  Huom! Kaikki selaimet eivät tue sujuvasti tiedostojen lataamista. Chrome toimii ainakin hyvin lataukseen.

— SPACER —

Tomi Kokko

Tomi Kokko