FAQ

— SPACER —

FAQ

— SPACER —

Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä. Lue ihmeessä läpi. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, esitä se meille FB ryhmässämme tai laita sähköpostia info@leaninfiveweeks.com

— SPACER —

[text_block style=”style_1.png” align=”left” font_font=”Lato”]Terve tiimi! Kun sinulle tulee mieleen kysymys johon kaipaat vastausta, luethan ystävällisesti ensin täältä mikäli siihen on jo vastattu. Näin saat nopeiten vastauksen emmekä aina kuormita FB ryhmää samoilla kysymyksillä. Win-win ? Thanks for your understanding team.

Tulemme päivittämään tätä listaa sitä mukaan kun edetään.

HOUSEKEEPING

Kirjautumissivu herjaa ”Sorry, wrong membership level.” Miten pääsen kirjautumaan sisään?

Kokeile kirjautua kokonaan uudelleen alkuperäisen tai alla olevan linkin kautta, eli ei esimerkiksi kirjanmerkkivalikosta, ja laita tunnus ja salasana uudelleen. Se yleensä auttaa!

http://tomikokko.com/wp-login.php

Kirjautumissivu herjaa ”Too many IP addresses” enkä pääse sisään.

Johtuu yleensä siitä, että sivuille on kirjauduttu useammalta eri laitteelta. ”Vika” on täällä päässä nopea korjata, joten ota yhteys Kaisaan – jos et saa kiinni niin Tomiin ?

Pääsen kirjautumaan sisään, mutta materiaalit eivät näy. Missä vika?

Sama homma kuin edellä!

Irtisanoutuminen

Irtisanoutumisen voi tehdä kahden viikon irtisanoutumisajalla lähettämällä ilmoituksen tomi@leaninfiveweeks.com. Irtisanoutumisviesteihin vastataan tuon kahden viikon kuluessa. Katkaisemme sen jälkeen maksun ja varsinainen jäsenyys päättyy viimeisimmän maksujakson päättyessä.

En ole saanut vastausta sähköpostiini, miten toimia?

Etenkin Tomin sähköpostissa riittää yleensä kiitettävästi ruuhkaa, joten viestisi on saattanut hukkua muiden saapuneiden joukkoon taikka se on vielä Tomin vastaus jonossa. Kiitämme ymmärryksestä:) Lähetä kysymys myös info@leaninfiveweeks.com tai kaisa@leaninfiveweeks.com niin se käsitellään mahdollisimman nopeasti.

Mikä on hyvä applikaatio before & after kuvien yhdistämiseen?

Esimerkiksi Moldiv (ainakin iphonelle) on näppärä!

 

TREENIT

Korvaavia liikkeitä seuraaville: hypyt, punnerrukset, askelkyykyt, burner yms.

Hypyille: penkille nousut, kyykyt, askelkyykyt

Punnerrukset: Lankut, soutuliikkeet kuminauhalla, helpotetut punnerrusvariaatiot seinää, tuolia, maaten vasten polviltaan. Jos olet olkapäävaivainen, niin keskity keskivartalon lihaskuntoon, jättämällä punnerrusliikkeet pois.

Askelkyykyt: penkille nousut, yhden jalan kyykyt hallitusti,

Burner: kts. vaihtoehtoinen burner treeni Tiedosto -kansiosta. Tehdään näistä myös vielä videoita haasteen aikana.

Onko parempi tehdä kaikki toistot  jotenkuten vai vähemmän toistoja puhtaina?

Ehdottomasti on parempi tehdä puhtaita toistoja vähemmän ja/tai pidemmällä palautuksella. Näin vältytään turhilta vammoilta ja kehitytään turvallisesti ja tehokkaammin.

Millä estää flunssa ja miten päästä eroon jatkuneesta flunssasta?

Flunssan ehkäisee parhaiten täysipainoisella ruokavaliolla (LIFW ruokavalio) sekä sopivan liikunnan ja levon suhteella. Jos flunssa on jo iskenyt tai tuloillaan, niin kannattaa ensin hoitaa itsensä kuntoon ja tämän jälkeen lähteä nousujohteisesti liikkeelle. Flunssan ehkäisyyn täsmälääkkeinä suositellemme luonnonmukaisia “rohtoja”, kuten pakurikääpää, inkivääriä, valkosipulia, tyrnimarjoja ja mustikoita, sekä tietenkin hyviä luonnollisia rasvoja.

Missä vika jos paino ei putoa?

Paino ei ole paras tapa mitata kehonkoostumusta. Lihaskudos painaa enemmän kuin rasvamassa, joten jos treenaamisen myötä tämä lisääntyy, ei paino välttämättä putoa. On myös hyvä kysyä itseltään mikä on painosi tällä hetkellä. Jos olet sopusuhtainen, ja paino on ihanteellinen, ei kannata odottaa, eikä edes toivoa 5 kg painon pudotusta. Tämän lisäksi muistakaa vielä tiimi että jokaisella paino / kehon rasva putoaa eri aikavälillä. Meillä on ollut useita tiimiläisiä edellisissä haasteissa joilla on mennyt kauan että tapahtuu mitään fyysistä muutosta, mutta sitten kun keho rupeaa toimimaan tulokset tulevat myös. Malttia ja pitkäkestoinen lähestymistapa mielessä niin hyvä tulee.

Mitä tehdä ja missä vika jos paino tippuu liian kovaa vahtia?

Sinun pitää kysyä itseltäsi tämän hetkinen lähtöpainosi. Jos olet reilusti ylipainoinen, tulehdustilat ja nesteet elimistössäsi ovat korkealla. Tälläin painon pudotus saattaa tapahtua nopeaa tahtia kun aloitat syömään puhdasta ja oikeaa ruokaa. Jo hiilihydraattien rajoittaminen tiputtaa painoa, kun nestettä häviää kehostasi usean kilon verran. Jos taas olet jo sopusuhtainen, saattaa painonpudotus tapahtua lihasmassan turvin. Silloin kannattaa tarkistaa syötkö riittävästi. Proteiinin saannista on pidettävä huolta. 1-2 ateriaa päivässä ei valitettavasti tähän riitä. Tullaan puhumaan näistä palon haasteen aikana.

 

RUOKAVALIO

Ovatko seuraavat ruoka-aineet LIFW guidelinejen mukaisia?

KYLLÄ:

Mantelimaito (makeuttamaton)

Kookosmaito

Marjat: Pienissä määrin ok ja parempia kuin hedelmät mutta sisältävät silti sokeria

Kauramaito (luomu, jossa ei rapsi-/rypsiöljyä)

Idut

Mantelijauhot

Sienet

 

Valitettavasti EI ja pyri välttämään näitä etenkin haasteen ekat KAKSI viikkoa kun aloitat LIFW haasteen:

Juusto

Soija, soijamaito ja soijapavut

Bataatti

Herneet/Pavut/Palkokasvit

Maissi

Hedelmät (minimissä omasta lähtötilanteesta riippuen fruktoosin vuoksi)

Valmisleikkeleet

Majoneesi/maitopohjaiset kastikkeet

Purkkiananas

Perunajauhot

Taateli, viikuna

Kvinoa

Hirssi, tattari

Kuivatut marjat

Kauramaito, riisimaito yms. maitojuomat (yleensä värjättyä vettä ei ravintoa mitä tarvitaan)

 

FIVE AM COFFEE / #fiveamcoffee

Korvataanko Five am coffeella (#fiveamcoffee) kaikki päivän kahvit?

Ideahan on siinä, että Fiveam- kahvia ei tarvitse lipitellä pitkin päivää ja kuppitolkulla, koska se pitää vireystilan parempana paljon pidempään. 1-2 reilua kupillista on kuitenkin ihan riittävä. Itse pyrin siihen että juon viimeisen Five am coffeen viimeistään klo 14 jotta unirytmi ei häiriinny.

Tuleeko Five am kahviin voi, MTC öljy ja kookosöljy, vai joko MTC/kookosöljy?

Voit laittaa sekä että. Itse käytän kaikkia kolmea sekä maun että ravintokoostumuksen vuoksi.

Voiko Five am kahviin laittaa luomumaitoa/ mantelimaitoa/kookosmaitoa?

Mielestäni sitä ei yksinkertaisesti tarvitse. Voi / Ghee tekevät ne jo kahvista “lattemaisen”.

Miten aamupala tulisi sijoittaa aamutreenien kanssa? Ennen/jälkeen? Otetaanko BP ennen treeniä kuitenkin?

Näissä ei ole ehdotonta oikeaa tai väärää, vaan on ennen kaikkea hyvä kuunnella omaa kroppaansa ja tehdä kuten itsestä parhaalta tuntuu! Kokeile eri variaatioita.

a) Herää aikaisin ja syö ennen treenejä ja katso miltä tuntuu.

b) Juo Five am coffee, treenaa ja kato miten se sopii.

c) Treenaa tyhjällä vatsalla ja koe myös tämä.

Itse juon five am coffeen ja sitten treenaan, sopii kuin nenä päähän allekirjoittaneelle ?

Voiko Five am kahvin rasvat laittaa myös teehen?

Why not jos tuntuu ettei kahvi uppoa! Saat silti rasvojen hyvän vaikutuksen kehoon ja mieleen!

Onko funlight tai light limpparit ok?

Light juomat sivuun, sillä ovat jopa pahempia kuin sokeriset ei light setit ja niistä tulee helposti riippuvaiseksi. Light limuista/aspartaamista tulee useille hedari. Niiden juominen on vain tapa! Vettä koneeseen aterioilla. Sitruunaa peliin niin totut siihen nopeasti!

Millainen ateriarytmi olisi hyvä?

Tämä on yksilöllinen juttu ja nyt meidän tavoite on löytää sinulle se rytmi mikä toimii… eli millä sinulla on hyvä olo, energiatasot säilyvät ylhäällä ja saat tuloksia pitkässä juoksussa. Tätä on myös hyvä vaihdella ja kokeilla eri variaatioita niin koet mikä sinulle toimii. 3 ateriasta on hyvä aloittaa (aamupala, lounas ja illallinen) ja mikäli ne on rakennettu oikein (eli riittävästi hyvää rasvaa, proteiinia ja kasviksia / salaattia tulet huomaamaan, että välipalojen tarve vähenee. Jos kuitenkin tulee kova nälkä 2. ja 3. aterian välissä voit lisätä yhden pienen aterian ruokavalioosi. Malttia tähänkin niin se oma rytmi löytyy kyllä ja tärkeintä on että opitaan kuuntelemaan omaa kehoa sen sijaan että katsotaan kellosta koska on “ruoka-aika”.

Onko suosituksia montako avokadoa voi syödä päivässä?

Varsinkin alussa suosittelen, että hyviä rasvoja voi syödä ruokahalun mukaan, sillä ne ovat tärkeitä, jotta saadaan keho ja aivot toimimaan kunnolla. Keritään kyllä kirsitelemään sitten myöhemmin!

Ovatko hedelmät sallittuja? Esim smoothieissa.

Etenkin ensimmäisten kahden viikon aikana suosittelisin, että pidät hedelmät minimissä hedelmäsokerin / fruktoosin vuoksi. Aina ajatellaan, että hedelmät ovat luonnollisia ja siten terveellisiä, mutta keho ei tunnista eri sokerien eroja, vaan ne voivat silti aiheuttaa takapakkia etenkin rasvan palamisessa. 2 viikon jälkeen niitä voi lisätä hallitusti takaisin ruokavalioon ja esim Green Monstereihin (tulee viikolla 3). Nyrkkisääntö vielä hedelmistä: mitä paksumpi kuori, sitä enemmän sokeria … joten voit verrata esim. appelsiinia ja omenaa ja miettiä kumpi täten olisi parempi vaihtoehto.

Mitä jos on kilppariongelma ja lähtee täysin nolla hiilariseen?

Ensinnäkin, me emme mene täysin nollahiilariseen missään vaiheessa, vaan saamme hiilarit paremmassa muodossa esimerkiksi kasviksista, salaateist ja marjoista. Myöskin koko aihe on erittäin laaja. Jotkut epäilevät, että heillä on kilpirauhasen vajaatoiminta ja joillain se on todettu ja joillain on lääkitys päällä. Ensinnäkin suosittelisin selvittämään omalta kohdaltasi tilanteen mahdollisimman selkeästi. Mutta tiedän, että tätä ei aina edes lähdetä tutkimaan. Sen lisäksi lääkityskään ei kaikilla tehoa. Vastaukseni siis on se, että ruokavaliomme tukee kiliprauhasen toimintaa etenkin sen vuoksi, että se vähentää tulehdustilaa (maidon ja viljojen karsimisen myötä etenkin)! joten moni tiimiläisistä on päässyt oireista eroon. On myös hyvä turvata riittävä jodin ja seleenin saanti esim käyttämällä merilevää ja syömällä maksaa silloin tällöin ja ylipäätänsä syömällä ravinnerikasta ruokaa (LIFW Guidelines)! Hiilareiden suhteen vähennät oman tilanteen mukaisesti.

Millä korvata välipalat?

Kun syöt ravinnerikasta ruokaa ja noudatat guidelineja, et välttämättä tarvitse välipaloja. Tulet huomaamaan että näiden tarve vähenee. Itsekin elän super-aktiivista elämäntyyliä mutta en syö välipaloja. Koen että tämäkin on vain tottumuskysymys ja mitä enemmän ruokkii “ruokahalua” sitä useammin se herää. Alussa voi olla aterioiden välissä hieman nälkä mutta se on normaalia. Kuitenkin esim mantelit ja pähkinät silloin tällöin ovat hyvä naposteltava joista saat tarvittaessa hyvin energiaa päivään.

Miten valmiit palautusjuomat?

Ne eivät ole meidän ohjeistuksemme mukaisia, sillä ne ovat suurimmalta osalta maltodekstriiniä. Se on hyvin nopeaa tärkkelystä, joka valmistetaan suolahappokäsittelyssä hydrolyysin avulla tärkkelyspitoisista kasveista, kuten perunasta, maissista tai vehnästä. Vaikka proteiinin laatu tuotteessa olisi kohdillaan, suosittelemme palautumiseen mieluusti pelkkiä aminohappoja ja heraproteiini isolaattia. Käymme lisäravinteet tarkemmin läpi ravintoseminaari #2:ssa viikolla 3.

Ovatko soija ja soijapavut sallittu?

Eivät. Olen laittanut näihin jyrkän EI lapun päälle lukemani sekä kokemani perusteella. Etenkin soijatuotteet ovat erittäin käsiteltyjä ja muunneltuja “man made” tuotteita, joissa ei ole mitään ravintoa jota pystyisimme käyttämään. Tämän lisäksi etenkin naisasiakkailleni vuosien varrella ne ovat tuoneet vakaviakin hormonaalisia haasteita etenkin estrogenin kanssa, joka vaikeuttaa rasvan palamista huomattavasti. Suosittelen lämpimästi, että heität nämä kaikki tässä vaiheessa pois tässä. Kiitos!

Mistä helpotusta makeanhimoon?

1 trkl kookosöljyä, lasi vettä ja kävely korttelin ympäri oli erään naisen vinkki yhdessä haasteessa makeanhimon kohdatessa. Omegat toimivat myös! Ja sitten se Five am kahvi vie myös himot niiden hyvien rasvojensa ansiosta. Viimeisenä vinkkinä on ehkä se paras… asenne /tahdonvoima. On normaalia, että alussa makeanhimoja voi tulla, mutta kun on vaan henkisesti tilanteessa vahva eikä anna periksi, tulevat ne kyllä vähenemään. Olemme kaikki täällä lisäämässä tukea sekä tilivelvollisuutta, joten muista käyttää sitä hyväksi “heikon” hetken tullessa. Tsemppiä!

Onko tonnikala ok?

Jos voin yhden vinkin antaa niin tonnikalaa yms. purkkiruokia ei kannata liian usein syödä. Niissä on valitettavan paljon lisäaineita, myrkkyjä ja myös huonolaatuisia kasviöljyjä. Eli suosittelen kunnon tuoretta lihaa, kalaa tai kanaa. Kysy aina itseltäsi kun otat ruoka tuotteen käteen että kuinka lähellä luonnollista tilaa se on? Säilykepurkit ovat valitettavan kaukana siitä. Sama pätee sardiini yms. purkkikaloihin. En käyttäisi muuta kuin hätätapauksessa. Mikäli kuitenkin olosuhteiden pakosta joudut näitä silloin tällöin syömään, suosittelisin lämpimästi että syöt sitä ennen CHLORELLAA, joka auttaa puhdistamaan elimistöä myrkyistä supertehokkaasti. Pelivinkki mitä itse teen ? Näistä lisää viikolla 3.

Onko pähkinöissä eroja?

On kyllä mutta jos pysyy pähkinöissä joita ei ole suolattu tai paahdettu, niin olet usein ok.

Saako maidotonta tumma suklaata syödä, jossa ei siis soijaa yms.?

Tumma suklaa on tietenkin paras vaihtoehto ja sinänsä ihan ok paljo magnesiumia yms. hyvää ravintoa mutta siinä on kuitenkin sitä sokeriakin. Lähtötasosta riippuen yrittäisin pitää nämäkin nyt aluksi minimissä ja sitten viikolla 3.voi ottaa taas vähän vapaammin niin saa hyvän startin. Sitten next level on oma tekemä raakasuklaa, tästäkin puhutaan myöhemmin ja annan resepetejä! Tosi hyvää ja super tervellistä!! Itse otan usein five amn kanssa aamulla…

Onko herkkupäivä päivä vai vuorokausi?

Eli viikolla 3 eteenpäin tulevat ruokavalioon “Reward dayt”, jotka tarkoittavat, että kerran viikossa voit vaihtaa vapaalle ja syödä kuten sinusta tuntuu hyvältä. Idea tämän kanssa on se, että olemme kaikki ihmisiä (minä mukaanlukien), eikä kukaan pysty 24/7 elämään kurinalaista elämää… vaikka meidän LIFW guidelinet eivät sitä edes vaadikaan! On kuitenkin pitkässä juoksussa erittäin hyödyllistä pitää vapaata 1 x päivä viikossa. Käy ulkona syömässä puolisosi kanssa, tee lempparipastaasi tms., mikä se sun juttu onkaan. MUTTA kuten nimi sen kertoo, tämä on REWARD DAY eli se pitää ansaita hyvällä treeniviikolla ja guidelinien noudattamisella. Näin se voidaan tehdä suunnitellusti ja järjestelmällisesti, eikä “levy jää päälle” vaan voidaan aina palata takaisin LIFW elmäntyyliin reward dayn päätteeksi. Ja se on tosiaan päivä eli vaikka su aamusta su iltaan, EI 24h ikkuna. Tästäkin lisää viikolla 3. Ekat 2 viikkoa mahdollisimman tiukasti, jotta saadaan rasva palamaan!

Viljatuotteiden poisjättäminen ja uusi ruokavalio ovat aiheuttaneet pökkelöä oloa, onko normaalia?

Se kuuluu asiaan, sillä tämä on juuri se hetki kun kroppa on vähän shokissa kun ei tulekaan niitä hiilareita. Se oppii pikkuhiljaa käyttämään rasvoja polttoaineena, ja kun se vaihdos tapahtuu (yleensä 4-10 pv) niin URKU AUKI !

Kuinka heran tai muiden palautusjuomien käyttö?

Heraproteiini. Mieluiten hyvälaatuinen isolaatti. Hydrolysoitu heraproteiini-isolaatti olisi ehkä paras. Parhaat proteiinivalmisteiden raaka-aineet tulevat ulkomailta. Parhaiden suomalaisten merkkien tuotteet sisältävät ulkomaisia raaka-aineita. Suurin osa proteiinivalmisteistakin on ”peruskuraa”, eli tehty mahdollisimman halvalla ja heikohkoista raaka-aineista. Kolmannella viikolla puhutaan lisäravinteista ja saatte hyvät alennukset erittäin laadukkaisiin lisäravinteisiin, mikäli haluatte niitä käyttää.

Mitä käytetään paistamiseen? Voiko oliiviöljyä käyttää?

Mieluusti voi tai kookosöljy, sillä nämä tyydyttyneet rasvat kestävät hyvin kuumuutta. Jos haluaa hifistellä enemmän niin Ghee kestää vieläkin kovaa kuumuutta joten sitä vain koneeseen.

Montako kananmunaa voi syödä päivässä? Onko rajoituksia?

Ei ole rajoitteita, sillä etenkin keltuaisiset on erittäin ravinnerikkaita!! Suosi hyvälaatuisia luomumunia. Tiedän, että kolesterolikysymys nousee esiin, mutta keskustellaan tästä laajemmin toisella kertaa! Nostaa siis hyvää kolesterolia HDL:ää mutta toimii suotuisasti huonojen kolesterolien alenemisen kannalta.

Pitäiskö kestävyysjuoksua harrastavankin korvata viljatuotteet yms. vihanneksilla?
Nyt jo tuntuu, että kroppa tarttis pidempiä lenkkejä varten enemmän hiilihydraatteja, mutta lisäänkö vain sitten kasvisten määrää niin, että saan riittävän määrän?

Yksilöllistä. Treenasin Australiassa Ultra marathon juoksijaa joka juoksi kilpaa 100km juoksuja. Me mentiin täysin hiilarittomalla linjalla ja käytettiin rasvaa polttoaineena. Kun aloitin valmentamaan häntä ja teimme tämä muutokset, paranivat hänen tuloksensa huomattavasti ja etenkin lihaskivut ja krampit vähenivät rankan eventin jälkeen. Mutta yksilöllistä. Antaisin kuitenkin etenkin alussa kropalle tilaisuuden oppia käyttämään rasvoja polttoaineena hiilareiden sijaan ja tänä siirtymäkautena juoksisin vähemmän rasittavia pitkiä juoksuja ja keskittyisin lyhyempiin vetoihin, kuten sprint A ja B. Kuitenkin omien tavoitteiden mukaan.

Mitenkäs jodin saanti kun sitä ei saa nyt suolasta?

Merilevätuotteet ovat parhaita jodin lähteitä. Itse käytän tuotetta nimeltä KELP silloin tällöin esim salaatin päälle. Tilaan sitä Iherbistä. Myös kalat ja kananmunat (keltuaiset!!) ovat hyviä lähteitä. Muista myös, että jodin liikasaanti voi olla haitallista, joten mikäli tämä askarruttaa, käy testauttamassa niin tiedät oman tilaneesi. Perus filosofiani tämänkin kanssa on, että syö monipuolista hyvää ruokaa, mutta kannattaa mittauttaa mikäli askarruttaa.

Miten rauhoittua ennen nukkumaanmenoa tai saada paremmin unta?

Okei, tässä on mun pari vinkkiä. Itselle tämä on myös haaste, sillä painan niin kovalla intohimolla duunia, että on tosi hankala välillä “wind down”, mutta nämä toimii mulle. 1-2 rkl MCT öljyä,1-2 tl hunajaa sekä myös teetä. Tämä on suoraan bulletproof kirjasta lainattu kikka ? Sitten, vika tunti ennen nukkumaanmeno EI MINKÄÄNLAISTA elektroniikkaa, kännykkää, telkkaria tms. vaan luen kirjaa ja kuuntelen jotain rauhoittavaa musiikkia. Usein myös meditoin ja otan kylmä-kuuma suihkusetin. Kerron tästä myöhemmin. Lisäravinteista käytän magnesiumia, joka alentaa kortisolia eli stressihormonia. Kokeile jotain näistä!

Mistä saada kalsiumia kun maitotuotteet on pannassa?

Ottaisin jälleen askeleen taaksepäin ennen kuin stressaa siitä saako riittävästi kalsiumia. Puhutaan (etenkin Suomessa) jatkuvasti, että tarvitaan kalsiumia jotta luut pysyvät terveenä. Mutta miksi Suomi on osteoporoosilistan kärjessä vaikka myös juomme eniten maitoa maailmassa? Myöskin on tärkeä huomata, että kalsiumin imeytyminen on aivan eri asia kuin kalsiumin saanti. Vihreissä kasviksissa on kalsiumia (esim. lehtikaali, pinaatti ja parsakaali) vähemmän kuin esim maidossa, MUTTA ne imeytyvät tehokkaammin! Itse en ole juonut maitoa pitkään aikaan, mutta ei ole ikinä ollut tämän kanssa haasteita (uusimmat testit 3kk sitten). Itse pidän D-vitamiinia huomattavasti tärkeämpänä kuin kalsiumia ja suosittelen pitämään huolen siitä, että D tasot ovat riittävät! ?

Miksi koviakin rasvoja eikä esimerkiksi rypsiöljyä?

Tyydyttyneet rasvat ovat hyväksi terveydelle  ja sen parempia, mitä luonnollisemmassa muodossa ne ovat. Etenkin voi / ghee ja kookosöljyt ovat rasvoja, joita elimistö tarvitsee ja joita se myös pystyy käyttämään helposti hyödyksi. Sen sijaan rypsiöljy on voimakkaasti teollisesti tuotettua litkua, joka nostaa kehon tulehdustasoja (omega 6) ja aiheuttaa muita haasteita! Pyöränketjuihin sopii hyvin mutta ei ruokavalioon..

Juustot on ei-listalla, onko myös vuohenjuusto?

Alussa jättäisin kaikki juustot pois. Viikolla 3. eteenpäin reward dayna juustot ovat enemmän kuin ok, mutta kannatta tarkkailla, sillä usein kropaa voi reagoida näihin suht voimakkaasti ekan parin viikon jälkeen.

Voiko sitruunan korvata aamuvedessä?

Riippuu syystä. Sitruuna on hyvä, sillä se alkalisoi kroppaa heti aamusta (vähentää tulehdusta) ja C-vitamiini auttaa suolan mineraaleja imeytymään! Sillä on toki paljon muitakin positiivisia vaikutuksia.

Miksi voi on ok kun muut maitotuotteet ovat pannassa?

Sen vuoksi, että voissa ei ole juurikaan enää laktoosia jäljellä, joka taas maidossa aiheuttaa haasteita suoliston yms. kanssa. Voissa n. 0,4g / 100g! Gheessä ei sitäkään.

Kun voita saa syödä reippaasti, niin voiko kermaa myös pienissä määrin käyttää ruuanlaitossa? Eikös ne oo lähes samaa kamaa kuitenkin?

Kuten edellä, voissa ei ole juurikaan laktoosia, mikä tekee siitä hyvän meille. Ekan kahden viikon aikana ei, mutta sen jälkeen on ok käyttää kermaa silloin tällöin. Etenkin kookoskermaa käytän itsekin välillä kanan kanssa. Tosi hyvä ?

Miten kasvissyöjän proteiininsaanti varmistetaan?

Aina on haastavampaa kun ei syö lihaa. Piste. Välttämättömiä aminohappoja ei saa usein tarpeeksi ja se aiheuttaa haasteita painonhallinnassa ja treenauksessa ylipäätänsä. Mikäli syö kuitenkin kanamunia, niin se on tietenkin se yksi. Viikolla 3 puhutaan spirulinasta, jota suosittelen lämpimästi! Noin 70g / 100g proteiinia! Riisiproteiini on myös hyvä proteiinilisä!

Otanko oikeasti litran vettä ja juon kahvin ENNEN treeniä kun herään klo 5.30 ja painun yleensä suoraan ovesta ulos juoksemaan tms.? Eikös kaikki tuo neste hölsky ja ala pistämään?

Suosittelen, että otat alussa vähemmän, kunnes löydät hyvän määrän itsellesi. Kokeile herätä hieman aikaisemmin, niin uskon että saat nämä toimimaan. Eka vesi… sitten kahvi… ja menoksi. Jos tuntuu raskaalta, kokeile ilman vettä / kahvia ja etsi mikä toimii sulle.

Onko rajoitteita teelaatujen käytössä? Vihreä tee, Rooibos, Oolong, Valkoinen tee, musta tee? Luin jostain joskus, että yhdistämällä noi muut paitsi rooiboksen saa ihan älyttömän hyvän elimistöä rakastelevan superteen. Onkohan puppua, en ole kokeillut vielä moista.

Ei ole tässä vaiheessa rajoitteita. Anna palaa vaan ?

Kookosöljystä tulee omituinen sivumaku ruokaan. Onko näillä eroja?

On paljon eroja! Huonolaatuiset maistuvat aika pahoilta, jos voin rehellisesti sanoa. Esim. Leaderin ja Cocovin öljyissä on aika outo maku. Puhdistamon tuote on tosi hyvä, mutta silti ruokaan tulee kyllä sivumaku. Itse teen vain kanaa tai kanamunia kookosöljyllä. Lihat teen aina voin tai gheen kanssa, juuri tämän sivumaun vuoksi. Voi käyttää esim. Puhdistamon lime / kaneli maustettua myös jos siitä tykkää.

Eikös raakasuklaa silloin tällöin olekin aika ok?

Joo ja ei. Eli raakasuklaa on yksi terveellisimmistä sekä ravintotiheimmistä ruoka-aineista!! Esim. enemmän magensiumia kuin missään muussa. Se alentaa kortisolia, joka on hyvin on tärkeää. Samaan hengenvetoon pitää kuitenkin muistaa, että raakasuklaa on todella energiarikasta. Suosittelen ekan kahden viikon jälkeen, että reward dayna voit syödä niin paljon kuin haluat, mutta viikolla maltillisesti. Jälleen kerran tavoitteiden mukaan. Itse usein syön aamulla five am coffeen kanssa palan omatekemää… Sori tuli vähän ympäripyöreä vastaus.

Vastaamme lisää kysymyksiin tänne sitä mukaa kuin niitä tulee![/text_block]

Tomi Kokko

Tomi Kokko