Keto

Vastine Antti Heikkilän kritiikkiin

30.12.2019, Tomi Kokko

Joulunviettoni lapissa oli mennyt todella rennosti, kunnes tapaninpäivän aamuna alkoi puhelimeen sataa viestejä siihen malliin, että nyt on joku juttu menossa.

Antti Heikkilä oli päättänyt joulupäivän kunniaksi alkaa julkisesti kritisoimaan valmennustoimintaani omilla FB-sivuillaan.

Antti Heikkilän kirjoitus: https://bit.ly/2t2XWj6

Tämä tuli sen verran puun takaa ja yllätyksenä, että koin velvollisuutena kirjoittaa tämän vastineen hänen esittämiinsä kritiikkeihin.

Ensinnäkin, olen aina katsonut Heikkilää ylöspäin ja hän on ollut minulle tähän aamuun asti tietynlainen esikuva. Hänen rohkeutensa ja määrätietoisuutensa tärkeiden asioiden eteen on ollut aina ihailtavaa. Kaikista hänen tempuistaan ja mustavalkoisuudestaan en ole ollut samaa mieltä, mutta näistä huolimatta olen oppinut häneltä paljon. Kävimme myös muutaman kerran kahvilla ja hän opetti minulle tärkeitä juttuja ravinnosta!

Olin ennen tätä päivää 100% varma, että tässä ollaan Antin kanssa samassa joukkueessa viemässä tärkeitä ravintoasioita eteenpäin Suomessa.

En ole ikinä ymmärtänyt tämän tyyppistä toimintatapaa, että yritetään vetää muut viereltä nurmikkoon, jotta itse näyttäisi suuremmalta ja paremmalta. Mihin hyvään se johtaa?

Heikkilä ei tunnu ymmärtävän miten paljon enemmän hänkin saisi omia tärkeitä asioitaan vietyä eteenpäin, mikäli hän kykenisi tekemään yhteistyötä muiden ihmisten kanssa, jotka vievät samoja asioita eteenpäin. Näin päästään WIN-WIN-WIN tilanteisiin ja isompaa muutosta aikaan.

Käyn nyt myös hänen esittämät kritiikit läpi.

 

1.Kritiikki

Minä olen sanonut näin: ”En kuitenkaan usko siihen, että ihmisen tulee olla ketoosissa 24/7/365, sillä se ei yksinkertaisesti toimi suurimmalle osalle meistä.”

HEIKKILÄ: “Tämä on puppua. Valitettavasti keto on tai ei ole. Vanhaa vertausta käyttääkseni ”ei voi olla pikkuisen raskaana, sitä on tai ei ole”. Tämä koskee myös ketoruokavaliota. Taukojen pitäminen ruokavaliossa voi johtaa monen kohdalla metaboliseen katastrofiin, josta toipuminen voi kestää kuukausia.”

Seison 100%:sti sanomani takana!! Heikkilän mukaan kaikkien pitäisi olla AINA ketoosissa ja ketoosi on vastaus kaikkiin terveydellisiin haasteisiin. Olen eri mieltä. Ketogeeninen ruokavalio ei sovi kaikille. Toisille toimii runsashiilihydraattinen (HH) ruokavalio paljon paremmin kuin VHH tai keto.

Heikkilän mukaan ketoosista poistuminen/taukojen pitäminen voi johtaa metaboliseen katastrofiin, josta toipuminen voi kestää kuukausia. Kerrotko ystävällisesti tästä lisää? Kerro miten esim. syklinen ketogeeninen ruokavalio (englanniksi CKD) johtaa metaboliseen katastrofiin?

Enemmän metabolisia katastrofeja voi syntyä siitä, kun yritetään kynsin ja hampain pysyä ketossa, koska joku on väittänyt sen olevan paras ruokavalio. Tähän usein (ei aina) päälle liian kovat treenit, valtava stressi, liian pieni kokonaisenergiansaanti, huonot unet yms. Ja soppa on valmis. Monille näissä tilanteissa HH lisääminen voi tuoda tasapainoa elimistöön takaisin.

Jokaisen tulee löytää se itselle toimiva ruokavalio ja yksilölliset erot ovat huomattavia. Ei ole yhtä toimivaa mallia eikä asioiden tarvitse olla niin mustavalkoisia kuten Heikkilää esittää.

 

2. Kritiikki

HEIKKILÄ: “On ilmiselvää, ettei hän ymmärrä ketoruokavaliosta mitään vaan on muokannut siitä oman version…”

Kyllä, Heikkilä ymmärtää varmasti aiheesta enemmän kuin minä. Kuten sanoin alussa, olen oppinut häneltä paljon aiheesta. Miksi hänen pitää korostaa omaa asemaansa väittämällä, etten ymmärrä asiasta mitään? Tämä on typerä väite.

Olen perehtynyt aiheeseen vuosien ajan ja valmentanut tuhansia ihmisiä VHH -ja ketoruokavalioiden pariin. Voit myös lukea näkemyksiäni ja tietoani ketoruokavaliosta tarkemmin täältä:
https://tomikokko.com/blogi/ketogeeninenruokavalio/

Ketovalmennuksessani on minun lisäksi mukana myös lääkäri Olli Sovijärvi. Hän varmistaa että meidän esittämämme materiaali perustuu vankkaan tutkittuun tietoon.

En ole luonut omaa versiotani. Me ohjeistamme kuinka tehdä keto tehokkaasti ja turvallisesti 30 päivän ajan ja sen jälkeen kukin voi tehdä oman päätöksen miten haluaa jatkaa. Meillä ei ketoa työnnetä kurkusta alas ja sanota, että TÄSTÄ ET SITTEN IKINÄ SAA POISTUA… Tuomme eri vaihtoehtoja ihmisille, jotta he voivat löytää itselle toimivan kokonaisuuden.

Omaa versiota on kyllä se, että viemme ihmiset ketoosiin VHH-ruokavalion kautta. Tämä sen vuoksi, että runsaalta HH-ruokavaliolta suoraan ketoon siirtyminen tuo monille ongelmia ja liian monella jää leikki kesken. Tämä “pehmeämpi” lasku on osoittautunut toimivaksi monelle, mutta ei kaikille.

 

3. Kritiikki

HEIKKILÄ: “Lista, kenelle ketogeenisyys ei sovi, kertoo sitten, ettei Kokolla ole mitään käsitystä ketoruokavaliosta ja tämän hetken tutkimustiedosta. Tilan ahtauden takia yksi esimerkki tyypin 1 diabeteksesta: Harvardin yliopistosta on tulossa tutkimus, joka kertoo, että ketodieetti on ainoa oikea ruokavalio tyypin 1 diabeteslapsille. Ruokavalio tasaa verensokerit, pitää GHbA1c arvot minimissä. Insuliinin tarve on myös minimissä. https://www.drdavidludwig.com/type1-diabetes/

Minä en ole lääkäri, joten en luonnollisestikaan ota valmennuksissani kantaa sairauksiin ja/tai niiden hoitoihin. Vaikka koulutus riittäisikin hoitaa tyypin 1 diabeetikkoja, olisi edesvastuutonta tehdä se tällä tavalla nettivalmennuksen välityksellä. Tämä vaatisi ehdottomasti henkilökohtaista opastusta, eikä sitä että jokainen 1 tyypin diabeetikko ottaisi hoidot omiin käsiin ja siirtyisi ketogeenisen ruokavalion pariin. Riskit olisivat liian suuret.

Tästä johtuen halusimme rajata tietyt sairaudet, kuten tyypin 1 diabeteksen, jotta voimme säilyttää turvallisuuden ja eettisyyden. Kuten mainitsin, on lääkäri Sovijärvi valmennuksessa mukana, jotta voimme tuoda korkeatasoista valmennusta ja minimoida riskitekijät.

Näytätkö vielä minulle, että missä kohtaa tutkimusta tai artikkelia sanotaan, että ketodieetti olisi AINOA ruokavalio tyypin 1 diabeteslapsille? Aika absurdi väite.

Sen sijaan löydän jakamastasi artikkelista (https://www.drdavidludwig.com/type1-diabetes/) mm. tämän:

“Our study has several important limitations. We don’t know the long-term safety and effectiveness of very-low-carbohydrate diets among the broader population with T1DM. Our participants were evidently highly motivated, and may not be representative of all people with T1DM.

Other important questions await further study, such as whether less severely restricted diets (ie, allowing more whole fruits, beans and perhaps modest amounts of whole kernel grains) might provide qualitatively similar benefits; how best to dose insulin in conjunction with carbohydrate restriction and physical activity; and how to manage acute illness, when blood sugar and ketone levels rise.

Therefore, the results of this study do not by themselves justify a change in diabetes management.”

Ja itse tutkimuksesta johon (artikkeli viittaa) tämän johtopäätöksen:

“CONCLUSIONS: Exceptional glycemic control of T1DM with low rates of adverse events was reported by a community of children and adults who consume a VLCD. The generalizability of these findings requires further studies, including high-quality randomized controlled trials.”

Mistä kohtaa löytyy sinun yhteenveto, että keto on ainut vaihtoehto? Palaatko tähän kiitos.

 

4. Kritiikki

HEIKKILÄ: “Ketodieetti on hyvin yksinkertainen toteuttaa. Siihen ei tarvita kursseja. Oikea ketodieetti on elämäntapa, josta jokainen joka on sen aloittanut, haluaa pitää kiinni.

Olen tästä eri mieltä. Monilla ei ole riittävää tietoa siitä, miten ketogeeninen ruokavalio tulisi rakentaa oikein ja miten onnistua siinä. On hienoa, että moni on aiheesta kiinnostunut ja mikäli ei ole resursseja palkata henkilökohtaista valmentajaa, niin siinä tapauksessa kurssit, kirjat tai muut ovat paras vaihtoehto.

Oppi se henkilö ketogeenisen ruokavalion sinun kirjastasi, minun kurssiltani tai jostain ihan muualta, niin eikö se ole isossa kuvassa yksi ja sama? Emmekö tässä kaikki yritä auttaa ihmisiä? Pääasia, että on oppinut sen ja saanut elämään uutta suuntaa. Sitähän tässä haetaan, että saadaan ketoa vietyä ihmisten tietoisuuteen? Vai mitä itse haet?

Kyllä, moni haluaa pitää kiinni ketogeenisestä ruokavaliosta / elämäntavasta, mutta eivät kaikki. Et voi väittää, että jokainen haluaa pitää siitä kiinni sen jälkeen kuin sen on aloittanut. Jälleen täysin absurdi väite. Toiset haluavat, toiset eivät. Annettakkoon jokaiselle vapaus valita itselle paras mahdollinen linja.

Lopuksi haluan sanoa, että en kirjoita tätä yhtään vihaisena tai loukkaantuneena, tai että haluaisin hyökätä Heikkilän kimppuun jollakin tavalla. Olo on onnellinen, mutta kyllä hyvin pettynyt. Minua on ennenkin kritisoitu useaan otteeseen ja olen tottunut siihen. Kritiikki ei vaikuta negatiivisesti tekemisiini, vaan otan niistä opiksi aina kun mahdollista.

Kaikesta huolimatta, parasta mahdollista loppuvuotta ja loma-aikaa kaikille, myös sinulle Antti. Olet tehnyt tärkeää työtä suomalaisten hyvinvoinnin eteen.

Terveisin,
Tomi Kokko

 

PS. Sain monia kommentteja, että Heikkilän FB-sivusto blokkaa ja poistaa kommentteja niin ei kannata välttämättä pitkiä loruja sinne laittaa. Alla muutamia vastineeseeni saamiani kommentteja, sekä esimerkkejä siitä, että kommentteja poistetaan Heikkilän FB-sivuilla, joten kannattaa kommentoida joko täällä blogissa tai FB-postaukseni alle mistä niitä ei poisteta.

PPS. Kritiikistä huolimatta, mikäli ketogeeninen ruokavalio kiinnostaa ja haluat siihen meidän valmennusta, klikkaa tästä. Voimme opettaa miten keto tehdään fiksusti ja turvallisesti.