#KysyTomiKokolta, LIFW haaste, Ruokavalio

Miten selviän joulun yli ilman lisäkiloja?

20.12.2018, Tomi Kokko

Spoiler alert: Sinun ei tarvitse!

Joulunaika pistää monet miettimään, miten hillitä yletöntä mässäilyä joulun ja välipäivien aikana. Vuosien kokemuksella olen sitä mieltä, että paras taktiikka on todennäköisesti olla miettimättä asiaa liikaa. Kuten meillä LIFW-perheessä tiedetään, normiarjessa ympäristön hallinta on paljon suuremmassa osassa pysyvää painonhallintaa kuin itsehillintä. Paras taktiikka on ettei edes pidä ylimääräisiä herkkuja kaapeissa, koska ne tulee liian helposti kaivettua sieltä esiin ja syötyä – ennemmin tai myöhemmin.

Arjen on siis hyvä olla vapaa ylimääräisistä houkutuksista – kun ympäristö ei tarjoa jatkuvaa ärsykettä, ei herkkuja tee edes samalla tavalla mieli. Suklaanhimoa ei ollut olemassa ennen kuin suklaa keksittiin. Meidän ympäristömme vaikuttaa ajatteluumme ja tunteisiimme huomattavan paljon.

Normiarjen asettelu omia tavoitteita tukevaksi tuo sen vapauden, että aina kun silloin tällöin päätyy ympäristöön jossa herkkuja on, syö sen verran kuin sillä hetkellä huvittaa, eikä mieti asiaa sen enempää. Monet säännöllisesti treenavat ja etenkin fysiikastaan enemmän kiinnostuneet usein kokeilevat erilaisia taktiikoita, kuten ennen joulua paastoamista, treenimäärien nostamista tappiin tai kuitu- ja proteiinipitoisen aterian syömistä ennen jouluherkkuihin siirtymistä.

Teoriassa monet strategiat kuulostavat hyviltä: Vähäkalorinen valmistautuminen ja lihasten glykogeenivarastoja tyhjentävä suurempi treenimäärä luo periaatteessa olosuhteet, joissa suurempi osa syödystä energiasta päätyy lihaksiin paikkaamaan varastoja ja edesauttamaan lihaskasvua ja palautumista rasvaksi kertymisen sijaan. Käytännössä tällä strategialla ei kuitenkaan voi yliajaa tuhansien kilokalorien ylensyöntiä, ja vaikutukset ovat aika marginaaliset. Ennen jouluateriointia paastoaminen johtaa suurimmalla osalla myös energian ottamiseen korkojen kera takaisin.

Kaikki ovat varmaankin samaa mieltä siitä, että joulu on juuri se aika vuodesta, jolloin tulisi olla lupa herkutella stressaamatta asiasta. Ja itse asiassa paras strategia onkin olla stressaamatta – keinolla millä hyvänsä. Älä yritä paastota tai ylitreenata, äläkä suunnittele pidättäytyväsi jostakin herkuista,  jos suurella todennäköisyydellä kuitenkin päädyt syömään niitä ja stressaat kykenemättömyydestä hillitä itseäsi.

Stressitön ja varsin suunnitelmaton suhtautuminen toimii useimmille parhaiten. Kevyesti asiaan suhtautuva syö todennäköisesti lähemmäs todellisia tarpeitaan ja lopettaa syömisen kun on 80-90% täynnä. Itselläni on ollut tapana treenata jouluna ja välipäivinä ja syödä fiiliksen mukaan. Vaikka treenin fysiologinen vaikutus on loppupeleissä pieni, henkiset vaikutukset voi olla suuret. Mikä sen parempi fiilis kuin treenata kunnolla ja ravita sen jälkeen itsensä kunnolla?

Joulu on nopeasti ohi ja painonpudotusta suunnitteleva voi säästää tavoitteensa tammikuulle. Näin käy todennäköisesti joka tapauksessa ja tässä välissä ollaan säästetty paljon mentaalisia voimavaroja ja nautittu läheisten seurasta ilman turhaa stressaamista. Ilmeistä on se, että se mistä normi arkemme koostuu on huomattavasti tärkeämmässä roolissa kuin se, mitä teemme muutama kerta vuodessa kun kissanristiäiset tai juhlapyhät osuvat kohdalle.

Summa summarum: Ei stressata liikaa ja turhia vaan keskitytään niihin asioihin joilla sillä hetkellä on oikeasti merkitystä ja järjestellään oma arki sitten joulun jälkeen sopimaan tavoitteisiin!

PS. Tammikuun Lean in Five Weeks -valmennus alkaa 14.11. ! 🙌🏻 Valmennuksessa minä sekä valmentajat Aaro ja Coach Krisu opetamme sinulle ne oikeasti tärkeimmät asiat pysyvien tulosten ja elämäntapamuutoksen saavuttamiseksi. Lisätietoja valmennuksesta löydät täältä.

PPS. Terveiset  Costa Ricalta! Viimeinen päivä palautumislomaa takana, seuraavaksi paluu Suomeen ja joulun viettoon.