#jahtaaunelmiasi, Elämäntyyli, Ruokavalio, Treenaus, Yleinen

Miksi NYT on tärkeää pysyä eristyksissä?

30.3.2020, Tomi Kokko

Morjesta,

Tässä blogissa luvassa:
– Kuulumisia Losin päästä ja miten toimenpiteet etenevät
– Miksi on NYT tärkeää pysyä eristyksissä mahdollisimman paljon
– Rutiinejani joista sinäkin saatat saada ideoita

 

Ensinnäkin kiitokset palautteista ja kysymyksistä viimeisten kahden artikkelin (1 ja 2) myötä. On ollut ilo lukea kommenttejanne ja sähköpostejanne!

 

Kuulumisia Los Angelesista ja miksi on tärkeää eristäytyä

Täällä Los Angelesissa tilanne on kutakuinkin sama kuin viikko sitten. Eristys kotioloissa jatkuu, mutta meillä on onneksi edelleen mahdollisuus käydä ulkoilemassa ja kaupassa. Rannat ja yleiset patikointireitit kylläkin suljettiin tällä viikolla kaikkialla Los Angelesin alueella, mutta muuten kaikki ok!

Olen ollut välillä huolissani siitä, että Suomessa tuntuu olevan vielä joukko ihmisiä jotka eivät jostain syystä halua pysyä eristyksissä. Luin, että siellä on ollut vielä jopa baareja auki. Viimeisimpien tietojen mukaan ne taitavat kuitenkin onneksi jo nyt olla kiinni.

Vaikka ei itse kokisi olevansa riskiryhmässä, on meidän on kaikkien kannettava vastuu siitä, ettemme sairastu ja tartuta jotain sellaista ihmistä joille koronavirus voi olla kohtalokas. Ja tiesitkö, että saatat pahimmassa tapauksessa tartuttaa jopa tuhansia ihmisiä huolimattomuudellasi? Numeroista lisää vähän myöhemmin.

Pyydänkin, että kannat kortesi kekoon ja hoidat tonttisi. Pysy kotona ja tee vain ja ainoastaan pakolliset asiat kodin ulkopuolella ja silloinkin varovaisuutta käyttäen. En todellakaan halua lietsoa pelkoa, vaan olla realistinen ja tuoda ymmärrystä. Meillä kaikilla on tärkeä vastuu. Mikäli onnistumme ja pystymme pitämään sairastuneiden määrän edes jollakin tavalla kurissa, emme ylikuormita terveydenhuoltoa ja ne jotka hoitoa tarvitsevat, sitä myös saavat.

Kaverini Suomesta ovat silloin tällöin välittäneet minulle viestejä tai kuvia täältä, joissa kerrotaan kuinka sotilaat ovat valmiustilassa tai että jossain kaupunginosissa olisi jo tankit liikkeellä. Nämä ovat ainakin tähän mennessä olleet ainoastaan joidenkin tahojen yrityksiä lietsoa pelkoa, eivätkä ole pitäneet paikkaansa. Eihän kukaan tiedä mihin suuntaan mennään, mutta ainakin tähän mennessä ympäristö missä olen, on tuntunut hyvin turvalliselta. Eristyksissä olo“pakon” otan tosissani ja kävelylläkin käydessä kierrän ihmiset oma-aloitteisesti kaukaa… toki toisiamme tervehtien, mikä on mukavaa.

 

 

Trumppi on viitannut, että hän haluaisi pian jo “avata” Amerikan ja että eristäytymistä alettaisiin vähentää. Tähän on luonnollisesti taloudelliset syyt ja uutinen onkin herättänyt täällä hyvin vilkasta keskustelua.

Tästä oli todella hyvä artikkeli New York Timesissa, jonka voit lukea täältä. Trump Wants to ‘Reopen America.’ Here’s What Happens if We Do. (Pyytää luomaan ilmaisen tilin, jotta voit lukea sen ja suosittelen niin tekemään mikäli aihe kiinnostaa.)

Tiivistän artikkelista muutamat ydinpointit sinulle tähän vapaasti suomennettu allekirjoittaneen toimesta.

 • Normaalin flunssan sairastava henkilö tartuttaa kesimäärin 1,5 muuta ihmistä.
 • Koronaviruksessa sama luku on 2,5 ellemme eristäydy kunnolla ja vältä turhia ihmiskontakteja.
 • Tartunnan saaneista ihmisistä sairaalahoitoa vaatii normaalissa flunssassa n.1% ja koronatartunnassa 5-20%
 • Yksittäinen ihminen voi tartuttaa normaali flunssan 386 muulle ihmiselle kahden kuukauden aikana, mutta koronaviruksen hän voi tartuttaa 99 000 ihmiselle samassa ajassa, joista jopa 20 000 voi vaatia sairaalahoitoa.

Mikäli yllä olevat luvut pitävät yhtään paikkansa, voimme todeta kuinka tärkeää on, että pysymme eristyksissä emmekä tartuta ketään turhaan.

Samasta artikkelista puhui myös Dr. Peter Attia, jonka tavasta tutkia ja kommnunikoida asiaa pidän. Voit katsoa TÄSTÄ lyhyen videon jossa hän spekuloi artikkelissa esitettyjä tietoja.

Toivotaan siten, että täälläkin päässä tehdään päätöksiä ihmisten terveys edellä, ja talossuseikat toissijaisena, kuten Suomessa.

“Sellaista on Yhdysvaltain politiikka. Tuntuukin oudolta kuunnella Sanna Marinin tiedotustilaisuutta siitä, miten kansalaisten turvallisuus ajaa kaiken muun edelle ja kuinka hän pääministerinä luottaa asiantuntijoiden arvioihin.” (https://yle.fi/uutiset/3-11278412)

Täällä olo on myös avannut silmiäni siihen, kuinka hyvin meillä asiat ovat Suomessa. Täällä monia on lomautettu ilman korvausta ja systeemi toimii hyvin eri tavalla kuin Suomessa. Monet ovat joutuneet suureen taloudelliseen ahdinkoon ja ilmeisesti kongressi täällä on vihdoin päättänyt taloudellisista apukeinoista, joten jään mielenkiinnolla seuraamaan tilannetta. Pitää myös ottaa huomioon Jenkkien koko verrattuna Suomeen. Täällä on 327 miljoonaa ihmistä ja pelkästään Kaliforniassa lähes 40 miljoonaa ihmistä, joten taloudellisen avunanto kollektiivisesti voi olla haastavampaa.

Pointtinini on siis tämä: Muistetaan, että Suomessa meillä systeemi toimii todella hyvin ja kukaan ei joudu kadulle kuten esimerkiksi täällä voi käydä. Muistetaan olla kiitollisia myös siitä.

 

Pidä huolta itsestäsi

Tiedän, että tällä hetkellä ilmassa on paljon pelkoa ja epäluuloa. Sitä on meillä kaikilla. Pelosta huolimatta toistan samaa mistä puhuin viime viikolla: Pidä itsestäsi huolta. Jos et viimeisen viikon aikana varsinkaan ole aloittanut treenejä kotona ja tehostanut rutiinejasi, on nyt sen aika.

Aloita heti huomenna jotain minkä tiedät toimivan. Mikäli nautit aamulla treenaamisesta tai liikkumisesta, aloita tekemään juuri sitä. Pidä itsesi aktiivisena ja eristyksissä. Pidä mielesi optimistisena ja usko, että tästä seuraa vielä hyviä asioita, myös sinulle.

Tämä kollektiivinen maailman pysähdys on myös huikea juttu. Nyt on mahdollisuus uudelleenmäärittää sitä, miten elämme tätä elämää. Niin yksilöinä kuin kansakuntana. Tämä on myös hyvä mahdollisuus sinulle määrittää uudestaan mitä sinä elämältä haluat ja mikä on sinulle tärkeää. Mikä inspiroi sinua? Teetkö niitä asioita joita olet aina halunnut tehdä? Mitä haluat muuttaa?

 

 

Moni asia jonka olemme ottaneet itsestäänselvyytenä, on nyt poissa. Tämä on hyvä asia. Opimme arvostamaan pieniä asioita elämässä ja olemaan niistä kiitollisia. Minäkin kirjoitan joka aamu KOLME asiaa ylös joista olen kiitollinen ja tiedätkö mitä, olen tällä hetkellä huomattavasti enemmän kiitollinen elämästä ja kaikesta kuin olin ennen pandemian puhkeamista.

Mitä omiin rutiineihini tulee, tässä muutamia poimintoja joista saattaisi olla sinullekin hyötyä.

 • Olen saanut todella hyvän treeniflown päälle kotitreenien kanssa. Teen tällä hetkellä 2 x suht intensiivistä treeniä ja sen jälkeen pidän välipäivän jolloin keskityn joogaan ja liikkuvuuteen.
 • Joka treenissä keskityn tiettyyn toistomäärään ja aikaan, joten saan joka kerta palautetta kehityksestäni. On ollut hienoa huomata kuinka nopeasti lihaskestävyys on lähtenyt kohentumaan.
 • Joka päivä vähintään tunnin kävely ulkona. Täällä kun saa vielä aurinkoa samalla, niin tuntuu todella hyvältä. Ylipäätänsä tämä auringon määrä tuntuu positiivisesti mielessä ja olikin yksi syy miksi valitsin Losin New Yorkin sijasta.
 • Olen paastonnut paljon, mutta maks. 24h kerrallaan. Paastoaminen ja lyhyemmät syömisikkunat tuntuvat tällä hetkellä resonoivan itselle todella vahvasti. Nyt etenkin kun aktiivisuus on huomattavasti matalammalla tasolla kuin normaalisti.
 • Useimmiten syön 6h ikkunan aikana, ja sen jälkeen paastoan 18h. En katso kelloa vaan kuuntelen kehoa. Tämä tuntuu kehossa ja mielessä tällä hetkellä hyvältä.
 • Noudatan edelleen ketogeenistä ruokavaliota, mutta kuten sanoin viime artikkelissani, en pidä siitä kynsin hampain kiinni. Mitä kauemmin olet ollut ketoadaptoituneessa tilassa, sitä helpompaa on sen ylläpito. Ja vaikka poistuisitkin ketoosista syöden vapaammin, palaa elimistö takaisin ketoosiin nopeasti, yleensä 24h aikana. Olen todennut tämän omalla kohdallani ketoaineita mittaamalla.
 • Olen vähentänyt kofeeiinin käyttöä, ja lisännyt lääkinnällisten sienten, kuten pakurikäävän ja lakkakäävän, käyttöä. Nämä ovat parantaneet flow-tilaani ja mieleni positiivisuutta entisestään.
 • Kirjoitan paljon ajatuksiani ylös ilman filttereitä. Tämä on auttanut siihen, että löydän kaikesta koko ajan entistä enemmän positiivisia puolia.
 • Noudatan “informaatiodieettiä” 23h päivässä. Se tarkoittaa, että seuraan uutisia ja luen artikkeleita maks 1h päivässä. Tämä sen takia, että haluan pitää mieleni virkeänä lukemalla ja kuuntelemalla ihan muita asioita.
 • Vähintään KOLME puhelua / FaceTimea päivässä ystävilleni ja säilytän yhteyden ihmisiin.
 • Hymyilen, kuuntelen hyvää musiikkia, katson leffoja, nautin luonnosta… perusjuttuja, tiedät kyllä.

 

Kiitollisuus

Lopuksi. Sanoin, että kirjoitan aamuisin kolme asiaa joista olen kiitollinen. Tänä aamuna kirjoitin ylös seuraavat:

 1. Viime yönä nukutut superhyvät 8,5h unet ja tämä hyvä fiilis ja virkeys mitä just nyt tunnen.
 2. Tämä mahdollisuus olla uudessa ympäristössä, mutta samalla paikallaan itsensä kanssa.
 3. Aamuaurinko kasvoilla just nyt on ihan sairaan siistiä! Ja tämä kuppi kahvia maistuu 11/10 hyvälle. Tästä tulee paras päivä!

 

Voimaa ja valoa,
Tomi Kokko

 

PS. Julkaisin hiljattain uuden KOTITREENIT valmennuksen, jonka avulla sinäkin voit nostaa kuntoasi vaikka oletkin eristyksissä. Treeneissä on eri teemoja ja eri vaikeustasoja, joten jokaiselle löytyy sopivia. Hinta on vain 19€, joten pieni sijoitus suurista hyödyistä. Tervetuloa mukaan!

Tutustu tarkemmin ja osta valmennus täältä.