LIFW haaste, Tulokset

Mian tarina: “Tunsin olevani todella loppu”

5.5.2016, Lean in Five Weeks

Vuoden 2014 lopussa Mia tunsi olevansa todella loppu. Kilot painoivat kropassa, väsytti, ahdisti ja masensi. Hermot olivat kireällä ja koko perhe kärsi Mian pahasta olosta. Silloin Mia päätti, että nyt riitti.

Miksi lähdit mukaan LIFW- haasteeseen?

Vuoden 2014 joulukuussa ollessani aivan lopussa päätin, että nyt riittää. Oli pakko asettaa oma terveys etusijalle ja alkaa tekemään jotain. Päätin, että nyt alkaa uusi elämä, marssin liikuntakeskukseen ja ostin puolen vuoden kortin. Liikunnan lisäksi halusin tehdä jotain lisää; päivitin Facebookiin, että treenaan niin monta päivää vuodessa, kuin tykkäyksiä on yhteensä.

Olen 163cm pitkä. Kun aloitin haasteen, painoin 94,4kg ja parhaimmillani olen painanut 123,5kg. Ylipaino toi mukanaan paljon raskaita haasteita henkilökohtaiseen elämääni ja lopulta minulla todettiin myös 2-tyypin diabetes. Koitin kovasti remontoida ruokailutottumuksiani, mutta silti arvot jatkoivat nousuaan ja pillerilääkityksen lisäksi mukaan tulivat myös insuliinipistokset, joiden annostus nousi hiljalleen. Kärsin oudoista vatsakivuista -ja krampeista, joiden vuoksi minulle oli jo varattu aika tähystykseen.

Ystäväni sai minut kiinnostumaan LIFW:stä ja juuri sillä hetkellä LIFW:lla oli menossa kilpailu; kymmenen ihmistä voittaisi LIFW nettivalmennuksen ilmaiseksi. En uskonut pääseväni mukaan, mutta laitoin kuitenkin hakemuksen sisään ja kerroin oman tarinani. Yleensä en voita mitään, mutta nyt kerrankin onni potkaisi. Minut valittiin mukaan ja pääsin aloittamaan haasteen tammikuussa 2015.

 

Mitä muutoksia teit elintapoihisi LIFW:n aikana ja millaisia haasteita koit ruokailujen suhteen?

Ateriarytmi muuttui säännöllisemmäksi. Elämäni on toisinaan aika hektistä niin toisinaan eväiden valmistaminen mukaan töihin tuotti haasteita ja tuottaa välillä edelleen. Helpompaa on suunnitella kaikki etukäteen ja tehdä eväät valmiiksi mukaan, mutta välillä se tuppaa jäämään. Nykyään osaan valita ruokapaikat helpommin ja siellä valita mitä syödä, tarjontaa onneksi on.

Tavallinen suklaa jäi pois tai vaihtui raakasuklaaseen ja muihin terveellisempiin herkkuihin. Vieläkin välillä tulee syötyä karkkeja ja normaalia suklaata, mutta hieman eri lailla kuin ennen. Otin myös tavaksi ottaa aikaa itselleni ja treeneille. LIFW treenit luovat mahdollisuuden treenata missä vain, vaikka kotona lasten kanssa, vaikka olisi kiire. Kerran viikossa pidän kimppatreenit kavereilleni ja sinne ovat myös lapset tervetulleita. Näin kaikilla on mahdollisuus treenata kerran viikossa yhdessä.

Mikä haasteessa oli haastavinta ja miten selvisit siitä?

Aluksi haastavinta oli selvitä ilman karkkeja ja maitorahkaa. Olin todellinen rahka-addikti ennen haastetta. Himoista yli pääseminen meni yllättävän hyvin. Ryhmän tsemppi ja samassa tilanteessa oleminen auttoivat paljon.

Sairastuin influenssaan haasteen aikana ja 3,5 viikkoa meni sairastellessa. Sairaana treenaaminen jäi, mutta ruokavalio pysyi. Ryhmän tuki ja tsemppi auttoivat todella paljon ja myös se, että muutama muukin sairastui haasteen aikana.

 

Mikä oli mielestäsi haasteen palkitsevin juttu ja missä koit olevasi vahva tai hyvä?

Haasteen palkitsevin juttu oli itsensä voittaminen, haastaminen ja se onnistumisen tunne, jonka koin kun tuloksia syntyi, vaikka olin kipeänä suurimman osan ajasta. Painoa tippui 6,5kg, kunto koheni, olo parani ja huomasin jaksavani paremmin kuin ennen. Ja se, kun oikeasti pystyit pitämään selkärangan ja onnistuit siinä. Koen olevani vahva siinä, että periksi en anna, vaikka mikä tulisi.

Miten jääkaappisi sisältö muuttui haasteen myötä? Miten koit uudet ruoka-aine hankinnat, kun lisäravinteet ovat kuitenkin arvokkaita?

Jääkaappiin tuli reilusti enemmän vihreää lisää. Ennen haastetta olin vaihtanut kananmunat luomumuniin ja sattui vielä niin hyvin, että asuinkylästämme löytyy kanala, josta saamme näitä ostettua.

Lisäravinteista valitsin käyttöön vain muutaman, kuten esimerkiksi: spirulinan, macan ja protskujauheen. Meitä on ydinperheessämme viisi henkilöä ja tein aiemmin osa-aikatöitä kuten mieheni, joten on hieman mietittävä miten rahat riittävät. Lisäravinteet ovat mielestäni hieman kalliita, mutta omaan terveyteen kuuluukin satsata. Sehän on, kun laittaisi rahaa pankkiin.

Minkä koit inspiroivan sinua eniten lähtemään mukaan, pysymään haasteessa ja jatkamaan elämäntapamuutosta vielä haasteen jälkeenkin?

Elämäntilanteeni oli otollinen muutokselle, enkä jaksanut enää voida pahoin. Kaverin ja sivuston kertomat kokemukset sekä omat tulokset haasteesta motivoivat. Ajatus siitä, kuinka paljon paremmin voisin voida haasteen lopussa, kuin silloin lähtötilanteessa.

Haasteen aikana ja sen jälkeen tapahtunut henkinen ja fyysinen muutos motivoivat jatkamaan. Alle vuodessa painoni on tippunut -21kg ja olen saanut lihaksia, vaikka ne eivät vielä näy, mutta ne tuntuvat. Kadoksissa ollut keskivartaloni on palannut ja vatsalihaksetkin toimivat nykyään.

Pääsääntöisesti fiilikseni on positiivinen ja energinen. Jaksan paremmin työssäni ja touhuta lasten kanssa ja tunnen olevani myös parempi vaimo. Kyllä niitä pinna kireällä -päiviä on välillä edelleen, mutta en anna sen haitata. On aivan mahtavaa, kun minun ei tarvitse enää piikittää insuliinia ja kohta saadaan tiputtaa pilleri määrääkin. Vatsakipuni ovat kadonneet ja ilokseni peruin koko tähystysajan, kun tämän ruokavalion myötä vaivani ovat helpottuneet.

Haluan koko ajan oppia lisää ja auttaa muita. Lean In Five Weeksin kautta olen päässyt mentoriksi auttamaan ja tsemppaamaan muita haasteen vastaanottaneita. Itse haasteen kokeneena ja matkan varrella kompastelleena ja esteitä ylittäneenä osaa auttaa muita paremmin jaksamaan ja jatkamaan.

Jos saisit antaa yhden neuvon ihmiselle, joka harkitsee elämäntapamuutosta, mikä se olisi?

Uskalla lähteä rohkeasti matkalle, vaikka se kuinka pelottaisi. Lopussa kiitos seisoo ja silloin mietit: “Miten ihmeessä en tehnyt tätä jo aikaisemmin.” Me elämme kuitenkin vain kerran, joten älä hukkaa elämääsi.

Elämäntapamuutoksen kokenut Mia on 38-vuotias kolmen lapsen äiti, vaimo, duunari ja opiskelija. Mia on liikunnanohjaaja ja joulukuussa 2015 valmistuva Personal Trainer, joka opiskelee töidensä ohella liikunnanohjaajan ammattikorkeakoulututkintoa Haaga-Heliassa.

Tällä hetkellä Mia toimii myös Lean In Five Weeks -haasteen mentorina, joten itse haasteen kokeneena, hän tietää mistä puhuu.

Mialle liikunta on sekä työtä että harrastus. Silti oikeanlainen tasapaino liikunnan ja ruokavalion väliltä puuttui. Jos Mia pystyi muuttamaan ja tasapainottamaan elämänsä, pystyt sinäkin. Mian sanoin: “Elämme vain kerran, joten älä hukkaa sitä.” Anna itsellesi mahdollisuus ja lähde mukaan tsemppaavaan ja innostavaan haasteeseen, joka on ensimmäinen askel parempaan hyvinvointiin! Tehdään se yhdessä!

 

Oletko sinä valmis pudottamaan painoa ja viemään hyvinvointisi uudelle tasolle?

Mian lisäksi yli 12 000 muutakin ovat osallistuneet Lean in Five Weeks haasteeseemme. Nyt se on uusittu ja edullisempi kuin aiemmin.

> > > Lue lisää täältä