Elämäntyyli, LIFW haaste, Ruokavalio, Treenaus

LIFW-agenttitarinoita 3/4: Nyt on oikea aika isolle pysyvälle elämäntapamuutokselle!

19.5.2018, Lean in Five Weeks

 

Jee, nyt on vuorossa kolmas agenttitarina: tänään esitellään JP, vajaa nelikymppinen mies Jyväskylästä. Lähdetään kuuntelemaan, millainen taival JP:llä on ollut ja mikä siintää edessä!

Nirsosta ruokavaliosta, aktiiviurheilusta ja jojoilusta kohti suurta pysyvää muutosta!

Päiväni koostuvat IT-alan töistä ja kahden lapsen arjen pyörittämisestä vaimoni kanssa. Taustaa urheiluun on nuoruudessa kertynyt lähes kaikista pallopeleistä, joista pisimpään harrastin pesäpalloa. Aktiivisen pelaamisen lopetin jo viitisentoista vuotta sitten ja sen jälkeen liikunta on ollut varsin satunnaista ja lyhyiden innostuspuuskien sävyttämää. En ole oikeastaan juuri koskaan oppinut syömään mitenkään oikein tai terveellisesti. Lapsena ja nuorena olin todella rajoittunut syömisteni kanssa enkä juurikaan uskaltanut maistella mitään uutta. Pääasiallisesti ravintoni koostui perunasta, jauhelihasta ja leivästä. Kun parikymppisenä alkoi ruoka kunnolla maittamaan, niin samaan aikaan jäi myös aktiivinen urheilu pois. Tästä tietysti jokainen voi päätellä, että paino lähti nousuun ja reilusti lähtikin…

Pari kertaa olen laihduttanut ihan reippaasti, mutta kun syömisessä on menty ääripäästä toiseen täysin suunnittelemattomasti ja samalla lisätty liikuntaa radikaalisti, niin innostuksen päätyttyä ollaan taas otettu menetetty massa takaisin korkojen kanssa. Suvussa on myös rasitteena kaikki mahdolliset elämäntapasairaudet kakkostyypin diabeteksesta lähtien. Nyt alkaa olla siis viisas aika tehdä isojakin muutoksia, jos niitä meinaa tehdä. Eihän mitään ole pakko tietenkään muuttaa, jos ei omaa intoa löydy, mutta sitten ei toki hyviäkään asioita näiden ongelmien suhteen tapahdu. Nyt onneksi tuntuu siltä, että aika ja minä olemme valmiita hyppäämään mukaan tähän junaan.

Jo pidemmän aikaa olen tehnyt mielessäni töitä sen eteen, että joku muutos tähän täytyy tulla. Suurin murheen aihe on ollut ja on edelleenkin lasten kanssa arjessa jaksaminen. Haluan olla näyttämässä heille aktiivisen elämän mallia ja olla mukana kaikissa touhuissa. Nykyisellään en kuitenkaan ole jaksanut olla haluamallani tavalla mukana, sillä energiaa ei ole riittänyt paljon muuhun kuin työpäivän läpiviemiseen ja pakollisiin rutiineihin.

Kiitos ystävä, joka raahasit “kevyesti jumppailemaan”!

Reilu vuosi sitten hyvä ystäväni raahasi minut puolipakolla mukaansa testaamaan hänen sanojensa mukaan “sellasta kevyttä jumppailua”. Nopeasti kävi ilmi, että kyseessä oli aika intensiivistä kehonpainoharjoittelua, jossa mies vietiin aika rajoille testaamaan itseään. Aikaisemmin, kun olen aloitellut omatoimisesti liikkumaan, on isona haasteena ollut se, että jossakin muistin syövereissä kummittelee vielä se ihan hyväkuntoinen JP, joka jaksaa juosta pallon perässä varsin vaivattomasti. Nyt sitten, kun vaikka huomaa lenkille lähtiessään jaksavansa juosta parisataa metriä, jonka jälkeen on valmis taas painumaan sohvalle, on innostus monesti loppunut varsin lyhyeen…

Tämä “jumppa”onkin ollut aikamoinen lottovoitto liikunnan osalta. Into on herännyt uudestaan ja olen huomannut taas sen, että kun töitä tehdään, niin joitakin tuloksiakin saavutetaan. Tämä porukka on ollut hengeltään aivan upea ja ammattitaitoinen valmentaja on osannut innostaa koettemaan rajojaan. Jumppasalilla jutut ovat huonoja ja tekeminen hyvää! Olen tosi kiitollinen tästä uudesta porukasta, johon olen päässyt
liikkumaan (suuret kiitokset teille Simi ja Jukka!). Pelkästä liikunnan lisäämisestä on jo saatu paljon hyötyjä ja myös sitä ankarasti kaivattua virtaa arkeen. Kuitenkin, kun ravinto on ollut edelleen retuperällä, niin ei sitä painonhallinnallista tulosta ole tullut odotetulla tavalla.

Kiitos vaimo, kun raahasit Tomin luennolle!

Tässä kohtaa astuu näyttämölle toinen tärkeä ihminen elämässäni. Vaimoni houkutteli mukaan kuuntelemaan Tomin luentoa Jyväskylään. Minulla ei ollut juurikaan mitään ennakkokäsitystä herrasta, mutta parilla nopealla googletuksella totesin, että puheissa saattaa olla ainakin järjen hiven, joten lähdin avoimin mielin kuuntelemaan luentoa. Jo nopeasti huomasin, että heppu on tosissaan asian kanssa ja sen, että meillä on paljon samankaltaisuutta ajatuksissa. Monet “ravintoasiantuntijat” joihin olen tutustunut, ovat hyvin ehdottomia omissa ajatuksissaan, mutta Tomi totesi monessa kohtaa, että “testaa toimiiko tämä sinulle”. Otin heti luennon jälkeen muutaman rutiinin testiin. Aloitin aamuveden juomisen ja 5am coffeen tekemisen. Myös
pelottava GreenMonster tuli heti mukaan ja yllätyin suunnattomasti miten hyvää Monsteri oli maultaan ja vaikutuksiltaan.

Kun näin instagramissa mainoksen, jossa haettiin elämäntapamuutosagentteja, innostuin heti aiheesta ja täytin hakemuksen. Oli mahtava fiilis kun minulle ilmoitettiin, että minut on valittu. Heti päätin hypätä täysillä kelkkaan ja panostaa tähän kunnolla, että en ainakaan voi sanoa jääneen siitä kiinni. Kotona myös sanottiin, että kerrot vaan mitä apua ja tukea kaipaat, niin täältä kyllä löytyy. Taas kerran tunne siitä, että joku on vähän tuuppaamassa ylämäessä, vei kyllä viimeisetkin rippeet epäonnistumisen pelosta.

Pari viikkoa haastetta takana – miltä tuntuu?

Nyt kun tällä tiellä on puolisentoista viikkoa tallailtu, niin on kyllä ollut minulle aivan mahtava kokemus jo tässä vaiheessa. Se osuus, jota tästä lähdin pääasiallisesti hakemaan, on jo alkanut antamaan merkkejä itsestään. Energiaa on huomattavasti enemmän ja jaksan aivan uudella tavalla arjessa. Vaikka painoakin on pudotettavana aikamoinen määrä niin se ei ole ohjaamassa tekemistä, vaan tuon lisääntyneen energian myötä painokin kyllä lähtee laskuun sitten, kun sen aika on. Ruokavalion kanssa on toki vielä tekemistä, että sen saa rutinoitumaan. Suunnitelmallisuutta kaivataan paljon lisää, jotta hommat saadaan sekä ruokien, että treenien osalta soljumaan arjessa kivuttomasti.

Olen ihan tosi fiiliksissä tämän touhun kanssa! Olen valmis todellakin tähän muutokseen elämäntavoissani.

(Kuvat ovat JP:n kotialbumista.)

Kiitos JP, kun olet agenttinamme! Toivomme sinulle isoa onnistumista projektisi kanssa!

// Emmi

P.S. Edelliset agenttitarinat voit lukaista täältä ja täältä.