Elämäntyyli, Keto, Ruokavalio, Yleinen

Ketogeeninen ruokavalio Jenkeissä vs. Suomessa

7.4.2020, Tomi Kokko

Terve!

Puhutaanpa hetki jostain muustakin kuin koronasta.

Kerkesin nimittäin ennen eristäytymistä aloittaa omat tutkimustyöni liittyen ruokavalioon ja hyvinvointialan yrityksiin. Sehän se alkuperäinen reissun tarkoitus olikin, tulla tutkimaan mahdollisuuksia ja miettimään kulmaa omaan kansainvälistymiseen.

Tiedämme, että Suomeen trendit ja uutuudet tulevat usein vuosien viiveellä. Superfoodit ja kombuchajuomat nopeina esimerkkeinä. Tiedämme myös sen, että suurin osa uutuuksista lähtee liikenteeseen täältä USA:sta ja sitten leviää muualle kuten Eurooppaan ja Australiaan. Ketogeeninen ruokavalio ei ole poikkeus, vaan se nousi mainstreamiksi täällä jo vuosia sitten. Oma arvioni tähän on n.2015, jolloin keton hype varsinaiseti alkoi. Suomessa voidaan sanoa “ketobuumin” alkaneen vasta vuonna 2018.

Ero Los Angeleissa ja esimerkiksi Helsingissä keton suhteen on kuin yö ja päivä.

(Psst. Mikäli haluat tutustua ketogeeniseen ruokavalioon tarkemmin voit lukea kirjoituksiani aiheesta täältä ja täältä. Tämän lisäksi minulta löytyy video + podcast aiheesta.)

 

Ketogeenisen ruokavalion noudattaminen

Täällä pystyt (siis pystyit ennen kun ravintolat suljettiin) menemään lähes mihin vaan ravintolaan ja kaikista löytyy “keto menu” tai ainakin “keto friendly” vaihtoehdot.

Tämän lisäksi paikallisista “Ruohonjuurista”, kuten Whole Foodsista ja Erewhonista, löytyy, ei ainoastaan dedikoidut hyllyt ketogeenisen ruokavalion noudattajille, vaan lähes joka tuotekategoriasta myös ketovaihtoehtoja. Suklaat, smoothiet, kahvit, pastat & pizzat, muffinsit, valmisateriat jne. Löydät näistä kaikista myös ketovaihtoehdon.

 

 

 

Olen siis jatkanut ketogeenistä ruokavaliota täällä ollessani ihan normaalisti ja ilman minkäänlaisia ongelmia ja keton toteuttaminen täällä onkin todella paljon helpompaa kuin Suomessa.

Helsingissä esimerkiksi on vielä hyvin poikkeuksellista löytää ketoystävällisiä vaihtoehtoja ja tuotteita ilman että niitä tarvitsee kysyä erikseen.

Vaikutus tällä on suuri. Mikäli olisin aloittamassa ketogeenistä ruokavaliota ensimmäistä kertaaa ja asuisin täällä, olisi sen toteuttaminen huomattavasti helpompaa. Pystyisin jopa kokkaamatta hankkimaan kaiken ketoruokani valmiina kaupoista. Hintalappu toki nousisi huomattavasti. Suomessa sen sijaan ei vielä ole juurikaan muuta vaihtoehtoa kuin kokata lähes kaikki aterioista itse ja mikäli haluaa tehdä esim. ketogeenisiä jälkiruokia, on myös ne valmistettava itse.

Tämä on hyvin tärkeä seikka, sillä olen huomannut asiakkaideni kanssa että monella keto voi tyssätä nimenomaan käytännön seikkoihin. Ei välttämättä siihen, että ketoa olisi vaikea ylläpitää ruokavaliona tai että tulisi jotain fysiologisia sivuoireita kuten ketoflunssaa, vaan nimenomaan siihen, että joutuu käyttämään suhteessa liian paljon aikaa keton toteuttamiseen ja ruokien valmistamiseen.

Jos minulta kysytään, en ole sitä mieltä että ketogeenistä ruokavaliota on vaikea toteuttaa. Kyllä, perehtyminen vaatii alussa enemmän aikaa ja säätöä varmasti tulee jonkun verran, mutta loppujen lopuksi keton ylläpitäminen on helppoa. Keton “säännöt” ovat hyvin selkeät sen suhteen mitä voi ja mitä ei voi syödä ja heti kun saa omat makrot ja itselle toimivat ateriat kuntoon, on ylläpito helppoa. Kaupassa käynti on helpompaa kuin ns. sekaruokavaliolla, sillä sinulla on vain tietyt kategoriat joista teet ostokset.

Tiedän, että Suomessa on ainakin yksi start up tulossa, nimeltä Ketokamu, joka on tuomassa markkinoille valmista ketoruokaa. Aivan mahtava juttu ja toivonkin, että he saavat homman rokkaamaan mahdollisimman pian. Kun pystyisimme hieman helpottamaan etenkin keton alkuvaiheita, saisimme yhä enemmän ihmisiä kokeilemaan ketogeenistä ruokavaliota ja tuntemaan sen hyödyt.

 

Keton tunnettuus ja suosio Suomessa

En usko että keto tulee ikinä pääsemään Suomessa suosiossaan samalle mittakaavalle kuin täällä, ja syy tähän on hyvin yksinkertainen. Markkinan koko Suomessa on niin paljon pienempi kuin täällä. Se tarkoittaa, että ketokategoriassa toimivien yritysten toiminnan on oltava kannattavaa, jotta he voivat laaejentaa tuoteperheitään. Siihen sen sijaan tarvitaan ostovoimaa, jota Suomessa ei ole yhtä paljon kuin esimerkiksi täällä.

Heitän nyt tähän ihan lonkalta, että jos 2% suomalaisista toteuttaisi ketogeenistä ruokavaliota tarkoittaisi se noin 110 000 suomalaista. Sen sijaan jos 2% amerikkalaisista toteuttaisi ketoa, olisi sama numero 6,5 miljoonaa ihmistä. Toisin sanoen markkinan koko olisi suurempi kuin koko Suomen tämän hetkinen väkiluku.

En halua kuitenkaan sanoa, etteikö keton suosio Suomessa voisi kasvaa entisestään ja hyvinkin merkittäviin lukemiin. Samoinhan olemme nähneet käyvän esim. superfoodien kanssa. Ennen kaikki superfoodit olivat pienen hifiporukan juttuja, sellaisen joka fiilisteli joitain raakakaako- ja macaelixiirejä pienissä piireissään. Tänä päivänä yritykset, kuten Puhdistamo ja Foodin, ovat mahtavasti tuoneet superfoodit kaikkien saataville ja osaksi tavallisten tallaajien arkea.

Miksi näin ei voisi käydä myös ketogeenisen ruokavalion suhteen?

Tämä olisi aivan mahtava asia, sillä jo tuhannet suomalaiset ovat kääntäneet elämänsä ja terveytensä ympäri keton avulla. Ihmiset alkavat ymmärtämään ketogeenisen ruokavalion hyötyjä ja harvoilla enää aamukahvit läikkyvät rinnuksille ketosta kuullessaan samalla tavalla kuin muutama vuosi sitten. Nyt se ei enää tule shokkina, että runsasrasvainen ruokavalio, kuten keto, voikin itse asiassa olla yksi terveellisimmistä ruokavalioista ikinä!

Oikein toteutettuna se on yksi parhaista ja tehokkaimmista ruokavalioista niin painonpudotukseen kuin yleisen hyvinvoinnin parantamiseen.

 

Toimiiko sinun ruokavaliosi?

Samaan hengenvetoon sanon kuitenkin (ja olen sanonut tämän varmasti 1000 kertaa), että keto ei toimi kaikille tai ole mikään ihmelääke. Se on oikein toteutettuna hyvin tehokas mm. lisäämään hyvinvointia, parantamaan terveyttä, pudottamaan painoa ja kohentemaan mielialaa. Painotan “oikein toteutettuna”, sillä moni yrittää ketoa hätiköiden ja ryssii koko homman ennen kuin pääsee edes alkuun. Ja sen jälkeen he sanovat, että ei se keto toiminut tai että tuli huono olo. On erittäin tärkeää toteuttaa sitä oikein ja keton yksinkertaisia periaatteita kunnioittaen.

Tästä huolimatta on myös X % ihmisiä, joille keto ei yksinkertaisesti toimi ja jotka saavat parempia tuloksia monipuolisella ruokavaliolla, jossa on runsaammin hiilihydraatteja.

Kuten olen aina sanonut, jokaisen tulee löytää se itselleen toimiva ruokavalio. On myös hyvä muistaa, että se mikä toimii NYT, ei välttämättä toimi enää 6kk päästä. Ruokavaliosi toimii kunnes se ei enää toimi. Silloin tulee tehdä muutoksia.

 

 

 

Nyt kun meidän kaikkien ympäristö on muuttunut radikaalisti, tarkoittaa se että meidän tulee ottaa tämä huomioon myös ruokavaliovalinnoissa.

Kysynkin sinulta: Miten ikinä syötkään, toimiiko se sinulle juuri tällä hetkellä?

Tällekään ajanjaksolle emme voi vetää mitään tiettyä linjaa, että jokaisen tulisi syödä tietyllä tavalla, vaan jokaisen tulee hakea se itselle toimiva kokonaisuus. Toiselle tarkat rajoitukset tuovat vapautta ja toiselle sen sijaan stressiä.

Saattaa olla, että sinulla on nyt vihdoin aikaa paneutua ruokavalioon ja esimerkiksi juuri keto on ollut sinulla suunnitteilla jo jonkin aikaan. Olet kiinnostunut, mutta aika ei ole ollut vielä hyvä. Nyt se saattaa olla juuri sopiva! En näe haasteita miksi et voisi sitä juuri nyt aloittaa ja jos esim. haluat lähteä mukaan meidän ketovalmennukseemme, voit tutustua siihen tästä.

Sen sijaan, jos sinusta nyt tuntuu siltä että haluat syödä monipuolisemmin ja tarvitset enemmän vapautta ruokavalioosi, tee juuri niin. Sanon kuitenkin tämän: Älä käytä koronaa tekosyynä laiminlyödä hyvinvointiasi ja syödä mitä sattuu. Moni on lähestynyt minua Instagramin ja sähköpostin kautta ja sanonut, että herkuttelu on lähtenyt lapasesta kun on viettänyt liikaa aikaa kotona. Paino on noussut ja treenit jääneet rutiineista.

Mikäli näin on, suosittelen, että hyppäät takaisin hevosen selkään ja aloitat niistä muutoksista joiden tiedät toimivan sinulle. Useimmiten tiedämme mikä meille toimii, mutta emme vain pidä niistä rutiineista kiinni. Tee muutoksia ruokavaliosi suhteen mitä pikimmiten ja aloita pienistä muutoksista. Se on sinun päätöksesi miten haluat syödä. Muista, että jo sillä että suunnittelet viikkosi etukäteen, pääset pitkälle.

Terveisin,

Tomi Kokko

 

***

UUDISTETTU “30 päivän ketohaaste” -valmennus

👉🏻 Haluatko aloittaa ketogeenisen ruokavalion todistetusti toimivassa valmennuksessa?

Olemme uudistaneet konseptia! Nyt voit valita vain ja ainoastaan ne osat joita tarvitset ja sen myötä hinnat ovat alhaisemmat kuin koskaan. Esimerkiksi, mikäli et koe lisähyötyä suljetusta FB-ryhmästä, sinun ei tarvitse sitä valita eikä siitä maksaa! Voit valita pelkät ohjeet ja videot.

Lue lisää täältä ja lue myös osio “kenelle ketogeeninen ruokavalio sopii ja kenelle ei”.

Mukana on myös lääkäri Olli Sovijärvi ja kaikki perustuu tutkittuun tietoon! Jo tuhansia tyytyväisiä suomalaisia.

ILMOITTAUDU TÄÄLLÄ.