Keto, Ruokavalio

Karista kesäkilot ketolla

5.9.2019, Tomi Kokko

Menikö kesä löysin rantein? Jo meni, se on ihan hyvä juttu. On tärkeää osata ottaa rennosti silloin kun on sen aika. Monet haasteet syntyvät nimenomaan siitä, ettei osata ottaa rennosti puhtaalla omallatunnolla, jolloin taas ei palauduta täysillä ja resepti itseinhon siivittämälle jojoilulle saa helposti lähtölaukauksen.

Jos siis sinulla on muutama kesäkilo kerrytettynä, se ei todellakaan ole mikään vakava juttu.

Syksy voi itse asiassa olla jopa parasta aikaa palata rennosti toimivien rutiinien ääreen. Monille kesän loppuminen on jopa helpotus, kun ei tarvitse elää enää niin hetkessä.

Myös kilojen karistaminen syksyllä on usein tämän takia helpompaa: Rutiinit ulottuvat myös ruokailun puolelle ja on helpompi tehdä fiksuja valintoja kesän kokeilujen ja vapauden jälkeen.

Jos ketogeenisen ruokavalion perusteet eivät ole sinulle tuttuja tai haluat kerrata käsitteitä, lue edellinen kirjoituksemme Miten ketogeeninen ruokavalio toimii.

Lyhyt kertaus – mitä ketoosi tarkoittaa?

Ketogeeninen ruokavalio johtaa aineenvaihdunnan siirtymisen tilaan nimeltä ketoosi, jossa etenkin aivojen ja hermoston pääpolttoaineeksi vaihtuvat tutun ja turvallisen glukoosin sijaan ketoaineet.

Ketoaineita muodostetaan pääasiassa rasvahapoista: Keho alkaa pilkkoa omaa rasvakudostaan, ja/tai ruoasta saatavaa rasvaa vapaiksi rasvahapoiksi verenkiertoon. Kaikki elimet, kuten aivot, eivät kuitenkaan kykene käyttämään näitä veressä virtaavia rasvahappoja suoraan energiaksi ja maksa alkaa valmistaa osasta niistä ketoaineita, joita esimerkiksi aivot käyttävät mielellään polttoaineena.

Ketogeenistä ruokavaliota parjataan ja kehutaan milloin Ilta-Sanomissa ja milloin satunnaisissa lehtihaastatteluissa eri asiantuntijoiden toimesta. Miksi niin monet kuitenkin kokevat hyötyvänsä ketogeenisestä ruokavaliosta?

Ketogeeninen ruokavalio helpottaa kilojen karistamista

  • Rasvapainotteinen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio pitää verensokerisi tasaisena ympäri vuorokauden, tehden painonpudotuksesta helpompaa.
  • Kehon pääasiallisena eneriganlähteenä toimivat rasvasta muodostettavat ketoaineet, joilla on nälkää ehkäisevä, energisoiva vaikutus, ja ne myös näyttävät uuden tutkimuksen valossa edistävän aivojen ja hermoston terveyttä.
  • Ketoosissa insuliini- ja greliini-hormonien taso pysyy matalalla, vähentäen tarvetta napostella. Samalla esimerkiksi nälkää ehkäisevää kolekystokiniini-hormonia vapautuu enemmän vatsasta, ehkäisten näläntunnetta keskushermoston tasolla.
  • Matalalla pysyvä insuliini alkaa parantaa solujen insuliiniresistenssiä, joka johtaa terveempään ja helpommin timminä pysyvään vartaloon.
  • Ruokavalion aloittaessa painonpudotus on nopeaa nestepainon poistuessa. Noin 0,5-1 kg viikossa on tämän jälkeen yleinen pudotustahti.

Miten tämä näkyy arjen hyvinvoinnissa⬇️

Ketoosi opettaa pois nälkäkoukusta

Keholle ja mielle tapahtuu ketoosissa jotain hyvin mielenkiintoista. Jostain syystä suurelle osalle sokerinhimo, ja jopa näläntunne itsessään, katoavat tai menettävät merkityksensä. Tutkijat ympäri maailmaa ovat jo vuosia yrittäneet löytää syitä tälle ilmiölle. Tutkimusta ja luotuja hypoteeseja on useita: Ketonit itsessään ovat jollakin tavalla nälkää vieviä, korkea rasvan määrä ruokavaliossa on syy nälän katoamiseen, tai ketoosin vaikutus vatsan erittämiin nälkähormoneihin johtaen myös aivojen nälkäkokemusten muutoksiin (1). Vaikuttaisi siltä, että ketoosilla on monta mekanismia, jotka yhdessä luovat kokemuksen nälän katoamisesta. Miltä tuntuisi pudottaa painoa ilman sokerinhimoa ja nälkää?

Ketoosi helpottaa kalorivajeen luomista

Kaikki painonpudotus tarvitsee kalorivajeen tapahtuakseen. Sinun on kulutettava hieman enemmän kuin syöt, jotta voit laihtua. Monille ketogeeninen ruokavalio on helpoin tapa luoda riittävä kalorivaje ilman nälkää ja makeanhimoa! Ketoaineet ovat tasainen energianlähde, sillä niiden pitoisuus ei heittele aterioiden välillä, jolloin tarve napostelulle vähenee ja lopulta katoaa.

Insuliiniresistenssin paraneminen auttaa sinua mahtumaan lempifarkkuihisi

Kuten artikkelissamme “Miten ketogeeninen ruokavali toiimii” kerrotaan, on insuliini eräs aineenvaihduntamme avainhormoneista. Insuliini ei ole itsessään paha eikä hyvä: Sillä on useita kriittisiä tehtäviä ja se tekee kaiken niin hyvin kuin pystyy. Kroonisesti koholla oleva insuliini on seurausta pitkään jatkuneista epäterveellisistä elämäntavoista. Insuliini luo resistenssin itselleen, ja ainoa keino palautua insuliiniresistenssistä on saada insuliinin päivittäiset tasot laskemaan ruokavaliomuutosten kautta. Hiilihydraattien rajoittaminen korjaa tämän ongelman itsestään.

Maltillinen kalorivaje yhdessä ketogeenisen ruokavalion ja arkiaktiivisen elämäntyylin kanssa parantaa terveyttäsi ja auttaa sinua pudottamaan painoa tehokkaasti.

Onko ketoosi ihmiselle luontainen tila?

Terve.fi -lehden artikkelissa lihavuustutkija Tiina Jääskeläinen tunnustaa ketoosin vievän nälkää tehokkaasti, mutta toimittajan rinnastaessa ketoosin paastotilaan, näyttää hän vetävän johtopäätöksen, että koska paasto ei ole luonnollinen tila, ei myöskään ketoosi ole ihmiselle luonnollinen tila.

Todennäköisesti Jääskeläisen alkuperäinen konteksti on jäänyt tässä haastattelussa varjoon ja julkaisuun on päätynyt hieman hämärä puolitotuus. Joka tapauksessa, fysiologisia perusteita tälle väitteelle ei ole, ja se on hieman absurdi.

Mitä käytännössä tarkoittaa, että jokin tapa syödä on luonnoton? Kehomme näyttää olevan suunniteltu toimimaan tehokkaasti myös ketoosissa ja ihmiskunta on todennäköisesti viettänyt suuren osan historiastaan ketoosissa.

Toinen versio väitteestä on, että vaikka kyvyllä siirtyä ketoosiin oli tärkeä rooli esi-isiemme selviytymisen kannalta, nykymaailmassa olisi turhaa jättää hiilihydraatit pois ruokavaliosta, koska hiilihydraatit ovat jollakin tavalla tärkein ja edullisin polttoaine kehollemme.

Jos tätä päättelyä noudatettaisiin kaikilla elämän osa-alueilla, kaiken järjen mukaan autolla töihin ajaminen olisi aina kävelyä parempi vaihtoehto, koska se on helpompaa eikä kuluta energiaa.

Selkeästi siis kysymys luonnollisuudesta ei johda kovinkaan pitkälle. Oikea kysymys olisi “onko ketoosi hyödyllinen tila?”. Hyöty riippuu aina tavoitteista, mutta toisin kuin luonnollisuus, on hyöty määriteltävissä hyvin selvästi. Jos tavoitteesi on saada timmi vartalo ja parantaa veriarvojasi ja terveyttäsi ilman nälkää, voi ketoosi olla äärimmäisen hyödyllinen työkalu sinulle. Monille se on juuri se puuttuva palanen, joka oikein toteutettuna auttaa poistumaan pysyvästi jojodieettaamisen kierteestä.

Eivätkö kovat rasvat nimenomaan ole lihavuuden ja elintasosairauksien suurimpia syitä?

Käytännössä kaikki ovat samaa mieltä siitä, että runsas määrä kovia rasvoja (tai rasvoja ylipäätään) yhdessä runsaan sokerin saannin ja muiden huonojen elintapojen kanssa ovat aina huono juttu.

Monet tutkimukset kuitenkin osoittavat, että oikein koottu rasvapainotteinen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio ei itsessään näytä omaavan mitään negatiivisia vaikutuksia terveyteen.

Etenkin reilusti ylipainoisille ketogeeninen ruokavalio näyttäisi tarjoavan monessa tutkimuksessa sekä tehokkaimman keinon pysyvään painonpudotukseen että verenkuvan paranemisen. Tässä yli 18 maata kattaneessa tutkimuksessa vähähiilihydraattiset ruokavaliot korreloivat pienemmän kuolleisuuden kanssa.

Eli juuri ne, joille suurien rasvamäärien kuvittelisi olevan eniten haitallisia, näyttävätkin hyötyvän siitä eniten. Miksi näin? No, reilusti ylipainoa omaavan passiivisen ihmisen insuliinille resistentiksi oppinut keho ei vain pelitä kovin tehokkaasti yhteen hiilihydraattien kanssa ja ketogeeninen ruokavalio on tehokas työkalu tämän tilanteen korjaamiseksi.

Keton kanssa voi mennä myös metsään

Kuten ilmaisessa oppaassani “Vältä nämä 10 virhettä” kerron, ketogeenisen ruokavalionkin kanssa voi mennä pahasti metsään. Vika ei ole ketogeenisessä ruokavaliossa itsessään, vaan sen toteutuksessa. Esimerkiksi suolaa pelätään aivan liikaa.

Jos haluat varmistaa, ettet lankea näihin kavaliin sudenkuoppiin ja haluat sujahtaa lempifarkkuihisi ketterästi, lataa ilmainen oppaani tästä! 

Ketogeeninen ruokavalio on todella tehokas kilojen karistamiseen, kunhan sen tekee oikein!

Viimeisimpään tutkittuun tietoon perustuva 30 päivän ketohaaste on tehty yhdessä lääkäri Olli Sovijärven kanssa. Valmennuksessa opit tekemään keton oikein, vältät yleisimmät sudenkuopat ja karistat kilot oppien samalla uutta oman kehosi toiminnasta!

Tutustu UUSITTUUN valmennukseen täältä ja lähde mukaan!