Elämäntyyli, Ruokavalio, Yleinen

Joskus ei tarvii tehä mitään

14.4.2020, Tomi Kokko

Moi!

Kiitos palautteesta liittyen edelliseen kirjoitukseeni ketogeenisestä ruokavaliosta ja sen eroista Jenkkien ja Suomen välillä. Voit lukea sen täältä.

Tällä kertaa haluan puhua sinulle tilanteeseen liittyvästä hyvin tärkeästä aiheesta, nimittäin asenteesta.

Ja nyt en tarkoita tällä sitä mitä ehkä luulet.

Ajattelet, että tulen nyt linjaamaan sinulle kuinka sinun pitäisi treenata joka päivä, katsoa inspiroivia YouTube videoita, kuunnella mieltälaajentavia podcasteja aina kun laitat ruokaa (jonka ravintoaineet ovat viimeisen päälle optimoituja), meditoida aamuin illoin ja hypätä avantoon jokaisen meditoinnin jälkeen… unohtamatta jokapäiväisiä hengitysharjoituksia. Ai niin ja jooga jäi mainitsematta. Laitetaaan vielä sitä muutama kerta viikkoon.

Some pursuaa tällä hetkellä eri toimijoiden nettivalmennuksia, ilmaisia instagramtreenejä, lahjakortteja, webinaareja, LIVE-lähetyksiä ynnä muuta, laittaen entistä enemmän painetta kuluttajille lisätä hyvinvointipalveluiden käyttöastetta ja tehdä enemmän ja enemmän. Jokaisella toimijalla on samat myyntiargumentit. “Nyt kun olet kotona, on sinullakin aikaa hyvinvoinnillesi, joten älä hukkaa aikaasi vaan osallistu XYZ palveluun NYT!”

Tässä ei ole yrittäjän näkökulmasta mitään väärää, päinvastoin. Näinhän mekin teemme kun mainostamme yrityksen kanssa nettipohjaisia palveluitamme isolla kädellä.

Pointtini onkin tämä..

Lukuisat toimijat hyvinvointialalla ovat joutuneet lähes pakosta siirtämään tarjontansa verkkoon, jotta saisivat edes välttävän kassavirran pidettyä yllä. Tämän myötä pikkuruinen maamme Suomi on erikoisessa tilanteessa. Tarjontaa  on entistä enemmän, mikä johtaa monilla hintojen laskuun.

Näemme tämän ilmiön tällä hetkellä hyvin vahvana. Monet toimijat joutuvatkin myymään tuotteitaan halvalla tai jopa puoli-ilmaiseksi, jotta välttyisivät kassavirtakriisiltä. Edelleen painotan, ettei tässä ole yrittäjien kannalta mitään väärää. Itse ssiassa se voi joskus olla kaikkein paras toimintamalli, kunhan ottaa huomioon sen miten se tulee vaikuttamaan brändiin pitkässä juoksussa.

 

Miten tämä liittyy asenteeseen, josta lupasin puhua?

Annas kun kerron.

Voi olla että sinä, rakas lukija, koet painetta elää tuon kaltaista elämää josta kerroin kirjoituksen alussa. Olen itseasiassa käynyt useita keskusteluja tästä asiakkaideni kanssa sekä saanut yhteydenottoja someeni siitä, että moni kokee tällä hetkellä omantunnon tuskia kun ei tulekaan elettyä sitä optimi elämää ja suoritettua kaikkea sitä, mitä me ammattilaiset täältä somen kautta ohjeistetaan.

Eräs Instagramiini tullut viesti kuului näin. “Tuli eilen katsottua monta tuntia Netflixiä ja syötyä jädeä, olisko vinkkejä miten saisin repsahduksen paikattua. Esim paasto ja vaikka joku audiokirja hyvä?”

Ensinnäkin poistaisin sanan “REPSAHDUS” kokonaan sanavarastosta, sillä sen myötä ihminen voi kokea tarpeetonta kipua tässä hetkessä. Että kun poikkeaaa “suunnitelmasta” (=repsahtaa), niin putoaa jonkun kuvitteelliseen kuopan pohjalle.

Voisiko sen sanan korvata jollakin lempeämmällä ja positiivisemmalla ilmaisulla?

Esim. Eilen minulla oli “päivä oppimiselle” ja nyt tiedän paremmin mitä haluan. Elin vapaammin, se tuntui hyvältä ja tänään syön jälleen suunnitelmani mukaisesti.

Takaisin hevosen selkään ilman, että alkaa syyllistämään itseään. Tämä on pointtini!

Miten minä itse suhtaudun asioihin tällä hetkellä?

Mitä tahansa teenkin tällä hetkellä, yritän olla mahdollisimman läsnä ja nauttia siitä.

Kun treenaan, treenaan kunnolla ja niin hyvin keskittyneenä kun siinä hetkessä pystyn. Kun teen töitä koneella, kuten nyt tätä artikkelia kirjoittaessani, keskityn vain ja ainoastaan tähän enkä esim. vilkuile puhelinta joka toinen minuutti. Ja kun istun tuohon takana olevalle sohvalla ja laitan leffan päälle, nautin siitä täysillä. Nostan jalat oikein kunnolla pöydälle ja fiilistelen vaan jotain hyvää leffaa tai sarjaa. Enkä missään nimessä ala soimaamaan itseäni siitä, että otan vapaata ja syön vapaammin. Päinvastoin, tiedostan että tämä kontrasti on tärkeää elämässä.

 

Haaste ei aina ole se mitä me tehdään vaan se miten me siihen suhtaudutaan

Tämä pätee myös esimerkiksi ruokavalioon. Sanotaan, että sinulla on tietty ruokavalio joka toimii sinulle erittäin hyvin. Sitten eräs ilta käykin niin että poikkeat suunnitelmasta ja syöt vapaammin mitä ruokavaliosi ehkä sallisi. Tässäkin tilanteessa, sen sijaan että syyllistät itseäsi (suhtaudut tilanteeseen negatiivisesti), niin olisiko vaan parempi seuraavana päivänä palata takaisin hevosen selkään ja ymmärtää että tällaiset poikkeamat kuuluvat asiaan. Ne ovat osa elämää ja niin kauan kun joudumme kynsin ja hampain pitämään jostain tietystä ideologiasta kiinni, emme pysty elämään sitä meidän elämäämme täysillä, inspiroituneena ja onnellisena.

Mitä jos sallisit itsellesi sopivasti vapautta sen sijaan, että pyrit kieltämään itseltäsi kaiken?

Älä ota mitään paineita siitä, että some on tällä hetkellä pullolla tarjontaa, vaan tiedosta, että me kaikki luomme omat polkumme sellaisiksi jotka palvelevat meitä. Sinun ei tarvitse tällä hetkellä suorittaa mitään tai rakentaa illuusioita elämäntyylistä jota some antaa ymmärtää, vaan mieluummin mieti mistä juuri sinä nautit.

Kun treenaat, olisi tärkeä, että motivaatio liikkua tulisi positiivisista asioista, kuten siitä kuinka siistiä liikkuminen on. Ja se hyvä fiilis treenin jälkeen on ihan uskomaton. Hyvässä fyysisessä kunnossa pysyminen tulee siinä vaiheessa sivutuotteena kun nautit liikkumisesta.

Mikäli on ajanjaksoja kun energiat ovat lopussa, kunnioita sitä ja lepää. Ja kun lepäät, niin nauti siitä. Fiilistele oikein viimeisen päälle sitä ihanaa olotilaa kun saat vain olla paikoillasi ilman, että kalenterimuistutukset piippaavat jatkuvasti korvan vieressä.

Kun kokkaat elimistöllesi sopivaa ruokaa, nauti siitä. Pistä intentiota ja energiaa koko prosessiin ja nauti siitä hyvästä olosta jonka hyvä ruoka sinulle tuo. Ja sitten kun tulee fiilis syödä vapaammin, niin nauti hyvä ihminen siitä täysin rinnoin. Mikä järki on syödä maukasta pizzaa ja juoda pari bisseä (tai mikä onkaan se sinun lempparisi), jos samaan aikaan moitit mielessäsi itseäsi?

Ole läsnä, mitä ikinä teetkin. Kuuntele elimistöäsi ja viestejä, joita se välittää. Älä taistele vastaan vaan antaudu myös niille signaaleille joita sisältäsi kumpuaa.

Tämä on täydellinen ajanjakso vetäytyä ja tehdä itsetutkistelua, johon meillä kaikilla on usein liian kiire. Ei pilata tätä mahdollisuutta sillä, että syytetään itseämme siitä että olemme paikoillamme.

Rauhallisin terveisin,
Tomi Kokko