Halusin ehdottomasti kuulla tavallisten ihmisten mielipiteitä ja ajatuksia dokkaria varten, joten päätin tehdä gallupkyselyn Vantaan Jumbossa! Monet totesivat ennen haastattelun antamista, etteivät tiedä paljoakaan ravitsemusasioista – haastatteluissa ilmeni kuitenkin, että monet olivat hämmästyttävän perillä ravinnosta, vaikka aluksi väittivät toisin. Oli mahtavaa kuulla ihmisten mielipiteitä meitä kaikkia koskettavasta asioista – ravinnosta ja virallisista ravitsemussuosituksista!

Gallupkuva

Jotkut noudattivat, tai ainakin ”pyrkivät noudattamaan” virallisia ravitsemussuosituksia, kun taas useat haastateltavat olivat muokanneet ruokavaliota itselleen sopivammaksi. Jotkut sanoivat myös suoraan, etteivät viralliset ravitsemussuositukset sovi yhtään itselle.

Kysyin Tuukalta (16 v.), että miten muut nuoret voisivat löytää itselleen sopivan ruokavalion. Tähän hän vastasi fiksusti: ”Varmaan kokeilemalla se, mitä itelle sopii. Justiinsa ei kannata liian tarkkaan noudattaa niitä ja kannattaa kyseenalaistaa. Se, mikä jokaiselle sopii on kuitenkin yksilöllistä, ei siihen kukaan voi mitään sääntöjä kirjoittaa.” Myös moni muu haastateltava antoi saman vinkin, hienoa!

Kysyin ihmisten mielipiteitä myös virallisista ravitsemussuosituksista. Tämänkin kohdalla ihmisten mielepiteet jakautuivat niihin, joiden mielestä ne ovat pätevät ja niihin, jotka eivät niitä allekirjoita. Eräs haastatelluista, Tuula kommentoi: ”Se on niin kauan kestäny toi sama malli, et mitä muka ihmisen pitäis syödä ja kuitenkin lihavuus vaan nousee. Nii emmä vaan voi uskoo siihen, et se ois hyvä juttu.”

Haluisinkin heittää pallon sulle – miten sä oot löytänyt itsellesi sopivan ruokavalion, onko sulla jotain hyviä vinkkejä muille tähän liittyen? Kommentoi alle ja kerro!

Tomi Kokko

Tomi Kokko