Oikein hyvää isänpäivää superfaijalleni!!

Tässä tarinaa hänen mahtavasta elämäntapamuutoksestaan.

Kuten varmasti monien muidenkin vanhemmilla, vanhat elämäntavat ovat enemmän kuin pinttyneinä selkärankaan ja niihinhän on sitten turha tulla tarjoamaan mitään muutoksia. Itseasiassa kun yrittää hyvää hyvyyttään tarjota parannusehdotuksia, niin konfliktihan siitä syntyy. Samoin kävin alussa meidänkin perheessä.

Muutin takaisin Suomeen Australiasta huhtikuussa 2014 ja siinä vaiheessa omat uudet erilaiset ruokavaliotottumukset olivat jo arkipäivää. Olin myös saanut käsittämättömän hyviä tuloksia sadoille isäni ikäisille asiakkaille näillä muutoksilla, joten tiesin aivan varmasti, että myös oma isäni hyötyisi niistä, jos vain suostuisi kuuntelemaan minua.

Isälleni oli tehty hiljattain pallolaajennus, verenpaine ja kolesteroli olivat molemmat korkealla joihin hän myös söi lääkkeitä. Kunto hänellä oli ihan ok, mutta ei hän missään nimessä pompannut aamulla sängyssä innoissaan uuteen päivään vaan meininki oli aika ylämäkijuoksua näin ulkoapäin katsottuna. Motivaationi auttaa omaa perhettäni, oli luonnollisesti täysi 100!

Alussa kun sanoin, että otetaanpa nyt nuo margariinit pois ja laitetaan kunnon voita pöytään niin ei tullut muuta kuin sanomista. Päätin, että annan asian hautua hetken ja yritän hieman toista lähestymistapaa. Asuin tässä vaiheessa vanhemmillani kun ei ollut varaa muuttaa omaan asuntoon, joten pystyin mukavasti panostamaan tähän ”interventiooni”, sillä halusin tietenkin vanhemmilleni parasta mahdollista terveyttä!

faija

Faija isänpäivänä 2015 elämänsa kunnosa! Lahjaksi 2XU kompressiohousut, jotta kaveri palautuu sitten mäkivedoista entistä tehokkaammin!

Eräänä aamuna, kun isäni oli lähdössä töihin ja oli juuri tekemässä itselleen herkullista ruisleipäkomboa margariinilla ja juustolla, jonka hän aikoi kumota alas juhlamokkansa kanssa, sanoin isälleni, että voinko keittää sulle kahvit tänä aamuna ennen kuin lähdet töihin. Hän suostui. Ja loppu on historiaa!

Tein hänelle oikein kunnon five am kahvit ja sanoin että huitaiseppa tämä, älä syö tuota leipää ja soita mulle kolmen tunnin päästä ja kerro mikä olo. Hän sanoi ok.

Hän soitti mulle kuten sovittiin ja muistan vieläkin mitä hän sanoi kuin eilisen: ”Tota, tästähän tuli ihan älyttömän hyvä olo ja ei ole ollenkaan ollut nälkä koko aamuna, mitä siinä kahvissa oikein oli? Voitko kirjottaa mulle reseptin niin rupean juomaan sitä joka aamu ennen töitä.” Bingo!!

Sen jälkeen kun hän koki hyvän olon tunteen tämän yhden pienen muutoksen myötä, oli hän huomattavasti vastaanottavaisempi muita muutoksia kohtaan. Ruvettiin tekemään pieniä muutoksia joka viikko. Tämä on tärkeää, sillä jos muuttaa liikaa kerralla, voi hommasta tulla äkkiä vastenmielistä. Keskityin isäni kanssa sellaisiin ruokavaliomuutoksiin joilla hän sai enemmän enegiaa ja hyvää oloa itselleen. Painosta, kaloreista tai muista turhista seikoista ei välitetty alkuunkaan.

File 8-11-2015, 4 16 29 PM

Faija meidän LIFW aamutreeneissä lokakuussa 2015. Pisti nuoremmille kampoihin oikein kunnolla 😉

Muutoksia joita vuoden aikan olemme tehneet.

 • Margariinit vaihdettiin voihin – etenkin vanhemmat ihmiset tarvitsevat kolesterolia ruokavalioonsa, jotta henkinen hyvinvointi säilyy! Isoin virhe mitä nään on että popsitaan jotain beceliä! Tulee kylmiä väreitä joka kerta kun nään tätä.
 • Viljat korvattiin kasviksilla ja marjoilla – Myös verensokerin kontrollointi on hyvin tärkeää! Lisättiin rasvoja ja vähennettiin viljoja ja turhia hiilareita, jotta saatiin isä energiseksi aamusta iltaan ja väsymyskohtaukset pois
 • Maidot jätettiin kokonaan pois – Hän ei hyötynyt maidosta millään tavalla joten jätettiin ne pois. Kalsiumia saa tarpeeksi muistakin lähteistä, kuten kasviksista, siemenistä ja pähkinöistä.
 • Perus kahvi vaihdettiin hyvälaatuiseksi kahviksi ja lisättiin siihen reippaasti kookosöljyä – Tämä hidastaa kofeiinin imeytymistä ja sitä kahvin jälkeistä ”crashia” ei tule lainkaan. Ja jälleen hyviä rasvoja aivoille!
 • Rypsiöljyt vietiin autotalliin – Erittäin tärkeä! Todella ravintoköyhää ja haitallista öljyä. Korvattiin voilla, kookosöljyllä ja oliiviöljyllä.
 • Proteiinia lisättiin 50% enemmän ruokavalioon – Usein vanhemmat ihmiset eivät syö tarpeeksi proteiinia joka on luuston ja lihaksiston kannalta tärkeää! Vähemmän viljoja, enemmän proteiinia ja rasvaa toimi faijalleni kuin nenä päähän.
 • Lisättiin tietyt superfoodit joita hän vetelee joka päivä – Tässä meni hetki ennen kuin hän suostui  hommaan, mutta kun hän huomasi mikä vaikutus jaksamiseen tuli, ei tarvinnut enää selitellä. Lisättiin:
  • Spiruliina ja Chlorella. Todella tehokkaat viherjauheet jotka puhdistavat ja energisoivat elimistöä. Hän rupesi vetämään green monsteria päivittäin.
  • MSM-jauhe. Lisättiin aamutoimiin 0,5 l vettä, johon mukaan 1-2 rkl MSM-jauhettta ja sitruunaa. Auttoi etenkin nivelkivuissa ja muutenkin tärkeä lisäravinne vanhemmille ihmisille.
  • Maca – Aamukavhin mukaan. Auttaa jaksamisessa.
  • Pakurikääpäuute – Tämä myös aamukahviin. Tehokas antioksidantti ja erittäin paljon parantavia vaikutuksia.
 • Lisättiin mukaan myös tärkeät vitamiinit ja hivenaineet
  • Omega 3 – Elintärkeä etenkin vanhemmille ihmiselle. Lisää insuliiniherkkyyttä, parantaa aivotoimintaa ja madaltaa elimistön tulehdusta.
  • D3 – Ei varmasti tarvitse kertoa, että tämä on ehkä tärkein yksittäinen vitamiini kaikille. Etenkin vanhemmille ihmisille. Mitattiin hänen tasonsa ja sen jälkeen laitettiin 100-150 mcg / päivä, jotta saatiin tasot jiiriin.

Näiden kaikkien muutosten seurauksena kolesterolilääkkeet ovat jääneet pois, verenpaine on laskenut normaaliin tasoon, paino on täysin jiirissä ja mikä tärkeintä äijä treenaa 5 X viikossa mäkivedoista kahvakuulaan ja henkistä draivia löytyy vaikka muille jakaa! Tämän lisäksi hän lukee koko ajan enemmän uusimmista superfoodeista joita hän lisää elmäntyyliinsä tarpeen mukaan, hän kokkaa äitini kanssa vain hyvälaatuista lihaa ja muutenkin kokeilee kaikkea uutta myös keittiössä. On hienoa mennä kotiin syömään kun pöytä on nyt oikealla tavalla koreana.

Ylipäätään on aivan uskomatonta, mitä ruokavalio voi saada aikaan niin hyvässä kuin pahassa! Usein ihmiset, etenkin vanhemmat ihmiset, turvautuvat lääkärin apuun näissä hommissa. Se on kuitenkin hyvin harvoin on se oikea ratkaisu, sillä siellä ei useimmiten oteta elämäntapoja lainkaan huomioon vaan laitetaan nappia käteen sen sijaan. Ehkä hieman kärjistettyä, mutta tiedät varmasti mitä tarkoitan. Ruokavalion voimaa aliarvioidaan todella rajusti.

Isäni omat kommentit hänen ruokavaliomuutoksestaan

”Ruokavalioni kotona ennen kuin Tomi tuli Australiasta, oli suoraansanottuna ihan retuperällä nyt kun jälkeenpäin ajattelen. Siitä ei pääse mihinkään. Siinä ei oikeastaan ollut mitään hyvää: se sisälsi paljon leipää ja huonoja rasvoja kuten margariinia. Olin paljon väsyneempi ja tuntui, että pinna ei kestänyt vaan kaikki kaatui niskaan. Kun rupesin syömään oikein, nousi vireystaso selkeästi. Huomasin sen etenkin aamuisin – jaksoi lähteä uuteen päivään ihan eri tavalla.

Alussa olin toki skeptinen Tomin juttuja kohtaan ja tuntui, ettei tuo voi millään pitää paikkaansa. Ihan toista mitä olen oppinut! Kun kuitenkin huomasin ruokavalion aikaansaamat muutokset olossani, päätin ottaa sen tosissani. Luulin aiemmin voivani hyvin ja olevani hyvässä kunnossa, mutta vasta nyt huomaan, miten älyttömän hyvin minunkin ikäiseni mies jaksaa vielä esimerkiksi juosta mäkivetoja. Oloni on parempi kuin koskaan mistä olen pojalleni kiitollinen!!

Verenpaineeni on aiemmin ollut koholla ja lääkärit yrittivätkin joka käynnillä saada minut syömään lääkkeitä, mutta en suostunut siihen. Korkeaan kolesteroliin lääkkeitä söinkin, mutta ne eivät sopineet minulle ja muun muassa polveni reistailivat niiden vuoksi. Nyt onkin mahtavaa kun lääkkeet on voinut jättää kokonaan pois ja verenpainekin on kuin pikkupojalla 🙂

Tomi kysyi suosittelisinko tätä muille ikäisilleni isille ja muille miehille ja ehdottomasti suosittelen kokeilemaan!! Aloita vaikka jättämällä pois leipä ja perunat ja lisäämällä rohkeasti ruokavalioon kananmunia, voita ja hyvää lihaa.”

Vielä kerran hyvää isänpäivää superisälleni. Olen ylpeä sinusta ja muutoksista joita olet saanut aikaiseksi! Sinun #äläkoskaanluovuta asenne inspiroi myös minua joka päivä pistämään kaikki peliin.

Mukavaa isänpäivää myös kaikille mulle faijoille.

Kommentoi alle mitä ajatuksia herätti.

Ylpein terveisin,

Tomi Kokko

PS. Äitistäni en artikkelissa kertonut, mutta hän on myös tehnyt samat muutokset ja voi paremmin kuin ikinä 🙂

faijaa

 

[divider style=”4″]

tomi kokko”Tomi Kokko on elämäntapamuutosekspertti sekä Lean in FIVE Weeks Challengen perustaja. Tomi hankki kokemuksensa alalta Australiassa, missä hän asui yhteensä 7 vuotta. Hän palasi Suomeen keväällä 2014, jonka jälkeen on pudottanut Suomalaisista jo yli 1000 kg LIFW haasteen avulla. Tomi uskoo vahvasti, että valtakunnallisissa ravintosuosituksissa on paljon virheitä, joista hän on avoimesti ollut esillä mediassa. Hän on valmentanut tuhansia asiakkaita 10 vuoden uransa aikana ja on vasta pääsemässä vauhtiin. Work hard, stay positive.. ALWAYS, on Tomin motto.”

[divider style=”4″]

PPS. Jos luulet, että isäsi hyötyisi elämäntapamuutoksesta kuten oma isäni, niin ostappa hänelle isänpäivä lahjaksi paikka meidän seuraavassa LIFW nettivalmennukseemme, joka alkaa 16.11. 🙂

Ilmoittautumiset haasteeseen aukeavat maanantaina 9.11. täällä!

Vastaan henkilökohtaisesti tämän haasteen valmennuksesta ja pistän kaiken peliin, jotta saadaan kaikille pysyviä tuloksia aikaan.

Uus banneri insta

Tomi Kokko

Tomi Kokko