terveytta ruoasta isoxl

Mikä virallisissa ravintosuosituksissa mättää?

Olin hiljattain Ylen vieraana radiossa keskustelemassa THL:n edustajan Suvi Virtasen kanssa valtakunnallisista ravintosuosituksista ja siitä, miten suomalaiset enää tietävät mitä uskoa, kun ristiriitaista ravintoa koskevaa informaatiota on tarjolla enemmän kuin koskaan.

Kuuntele radiokeskustelu tästä.

Kuten arvata saattaa, olimme asioista hyvinkin eri mieltä – erityisesti siitä, mihin asioihin ihmisten tulisi omaa ruokavaliotaan suunnitellessaan kiinnittää huomiota.

Australiassa asiat ovat toisin

Asuin seitsemän vuotta Australiassa, missä ravintoon ei suhtauduta alkuunkaan näin intohimoisesti kuin Suomessa. Miksi? Miksi meillä Suomessa pidetään niin kynsin ja hampain kiinni virallisista ravintosuosituksista ja vanhoista tottumuksista? Altistumme “viralliselle” oikealla linjalle vauvaiästä asti. Neuvoloissa, päiväkodeissa, ala-asteilla, yläasteilla, lukioissa ja armeijassa noudatetaan kaikissa ns. virallista oikeaa linjaa.

On luonnollista, että kun ihminen tulee putken toisesta päästä ulos 20 vuotta myöhemmin, ovat ravintoon liittyvät uskomukset pinttyneet hyvin syvälle selkärankaan. Samaan aikaan näiden vuosien aikana maitoa ja leipää markkinoidaan niin aggressiivisesti mediassa, että niiden on ohjelmoitu keskushermostoomme olevan se ainoa oikea ratkaisu. Kun Australiassa hörpin tyytyväisenä vähärasvaista maitoa ruoan kanssa, katsoivat ihmiset minua silmiään pyöritellen.

Ravintosuositukset parantavat suomalaisten terveyttä?

Ravintosuositusten keskeinen tavoite on parantaa suomalaisten terveyttä ravinnon avulla. Leikitäänpä mielenkiinnon vuoksi ajatuksella, että lopputilanne ei olisikaan tämä? Mitä jos ravintosuositukset itse asiassa veisivätkin terveyttämme ja hyvinvointiamme väärään suuntaan? Mitä jos ravinto suosistusten mainostama terveellinen peruna-, leipä- ja maitolinja lisäisikin ihmisten huonoa oloa ja ylipainoa ja huonontaisi heidän terveyttään?

Mikäli tämän hetkisten ravintosuositusten mukainen ruokavalio tosiaan parantaa meidän suomalaisten terveyttä, minkä vuoksi yleinen terveydentilamme menee suositusten mukaisesta ruokavaliosta huolimatta vuosi vuodelta huonompaan suuntaan? Jo yli puolet työikäisestä väestöstä on ylipainoisia (lähde 1) ja esimerkiksi diabetesluvut ovat tuplaantuneet 2000-luvulla niin, että jopa 500 000 sairastaa kakkostyypin, eli aikuisiän diabetesta (lähde 2).

Screenshot 2015-10-08 10.49.43Kuva: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1388748442882

  • Diabetes kaksinkertaistui Suomessa 2000-luvulla
  • THL:n mukaan jopa 500 000 suomalaista sairastaa kakkostyypin diabetestä, eli aikuisiällä hankittua diabetestä (lähde 3).
  • Joka viides suomalainen aikuinen on lihava (lähde 4).
  • Työikäisestä väestöstä ylipainoisia oli viime vuonna 51 prosenttia (lähde 5).

THL:n edustajan Suvi Virtasen mukaan diabeteksen räjähdysmäinen kasvu johtuu suomalaisten ylipainon lisääntymisestä. Se varmasti pitää paikkaansa. Syy tähän hänen mielestään ovat tyydyttyneet rasvat. Itse olen asiasta täysin eri mieltä: Liika tärkkelys ja rasvattomat maitotuotteet joilla on erittäin korkea insuliini-indeksi (90), aiheuttavat verensokerin ja insuliinin heittelyjä. Nämä sen sijaan johtavat painonnousuun ja pahimmillaan aikuisiän diabetekseen!

Pitävätkö ravintosuositukset suomalaiset terveinä…vai sairaina?

Ravintosuositukset perustuvat väestöllisiin keskiarvoihin ja minimimääriin siitä, millä tiettyä terveydentilaa pidetään yllä. Väittäisin kuitenkin, että kyseessä on lähinnä tietyn sairauden tilan ylläpitäminen. Ravintosuosituksista sanotaan, ettei niitä ole tarkoitettu yksilöiden orjallisesti noudatettavaksi, mutta kuten jo aiemmin mainitsin, ovat ne pinttyneet meidän selkärankaamme jo lapsuudesta asti. Kun esimerkiksi ravintoseminaareissani kerron kuulijoilleni esimerkiksi voin olevan erittäin hyvä vitamiinien ja energian lähde, saan aina kommentin “mutta eihän voi ole ravintosuositusten mukaista”.

Mikäli ravintosuositusten mukaisen ruokavalion tarkoituksena on edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, mistä johtuu, että tuhannet ihmiset voivat paremmin tekemällä ruokavalioonsa muutoksia, joita viralliset suositukset eivät tue? Kyse ei ole enää yksittäisistä satunnaistapauksista, vaan tuhansista ihmisistä. Tietenkin se, että joku “voi hyvin”, on subjektiivinen käsite, mutta sama pystytään osoittamaan myös verikokeiden ja hivenainemittausten avulla.

Miten maallikko ymmärtää ristiriitaisten tutkimusten päälle?

En ole lääkäri tai tiedemies, mutta on selvää, että tutkimuksilla voidaan todistaa lähes mikä tahansa ravintoon liittyvä hypoteesi oikeaksi tai vääräksi. Pitkäaikastutkimus X:n mukaan tyydyttyneet rasvat tukkivat verisuonet ja aiheuttavat kuolemia, samalla kun tutkimus Y:n osoittaa, ettei tyydyttyneillä rasvoilla ja sydänkuolleisuuksilla ole mitään yhteyttä. Kysynkin, onko mahdollista, että tutkimuksia ovat esimerkiksi rahoittaneet tahot, joilla on ollut oma lehmänsä ojassa? Onko mahdollista, että tutkimuksia tulkitaan niin, että saadaan niillä oma, ennalta laadittu, johtopäätös ajettua läpi? Otetaan esimerkiksi maito. Maitoteollisuudelle on luonnollisesti hyvin suotuisaa, että julkaistaan tutkimuksia, joiden mukaan rasvattomat maitotuotteet edistävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Kuuluisa “Seitsemän maan tutkimus” 

Kammo tyydyttynyttä rasvaa kohtaan alkoi Seitsemän maan tutkimuksesta 1950 luvulla. Amerikkalainen tiedemies Ancel Keys julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan seitsemän maan tyydyttyneen rasvan kulutuksen ja sydänkuolleisuuden välillä oli suora yhteys. Hän kuitenkin jätti kertomatta, että tutkimuksessa oli todellisuudessa mukana 22 maata, joista hän valitsi ne seitsemän jotka sopivat hänen hypoteesiinsa. Samoihin aikoihin toinen asiantuntija John Yudkin varoitteli, että tyydyttynyt rasva ei suinkaan ole se vihollinen, vaan sokeri. Keysin kanta kuitenkin voitti ja näin surullisesti sai alkunsa tänä päivänäkin vallitseva rasvakammo.

 7 country study scam

Lue lisää tästä huijauksesta täältä:
http://healthimpactnews.com/2014/time-magazine-we-were-wrong-about-saturated-fats/

Suomen oma “Seitsemän maan tutkimus”

Toisena hyvänä esimerkkinä on 1970-luvulla Suomessa toteutettu Pohjois-Karjala projekti. Projektissa puututtiin kolmeen asiaan: tupakointiin sekä suolan ja kovien rasvojen käyttöön. Hyvää tässä projektissa oli paljon! Etenkin pöytäsuolan käytön ja tupakoinnin vähentäminen olivat mainioita juttuja ja pisteet sille. Ne varmasti auttavat suomalaisia vielä tänäkin päivänä väestötasolla elämään terveellisemmin ja pidempään. Projektissa oli kuitenkin myös haasteensa. Sydänkuolleisuus oli laskeva trendi koko maassa jo siinä vaiheessa kun projekti aloitettiin. Esimerkiksi Kuopiossa, joka ei ollut projektissa mukana, laski sydänkuolleisuus kaikkein nopeimmin. Projektin tuloksia hehkutetaan vielä tänäkin päivänä:

“Ilman terveydenhuollon Pohjois-Karjala-projektia Suomessa olisi kuollut 1970-luvulta lähtien noin neljännesmiljoona ihmistä enemmän kuin on kuollut. Suomalaiset ovat myös saaneet lisää elinaikaa keskimäärin kymmenen tervettä ikävuotta.”

Yksityiskohtia tästä tutkimuksesta on kuitenkin hyvin haastava löytää. Johtopäätös, “tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen margariinilla pelasti Suomen”, on Seitsemän maan tutkimuksen mukainen manipuloitu johtopäätös.

TOP 5 asiat joista olen virallisten ravintosuositusten kanssa eri mieltä

1. Rasvat

Tyydyttyneet rasvat, eli huoneenlämmössä kiinteät rasvat nimettiin Suomessa koviksi rasvoiksi, ikäänkuin ne olisivat niitä paholaisia jotka tukkivat meidän verisuoniamme. Huoneenlämmössä juoksevat kerta- ja monityydyttymättömät rasvat sen sijaan nimettiin pehmeiksi rasvoiksi – ikään kuin ne pehmentäisivät sisuskalujamme. Markkinointia parhaimmillaan.

Kuten jo kerroin, alkoi tyydyttyneillä rasvoilla pelottelu jo 1950-luvulla, eikä se vieläkään ole loppunut.

Tähän liittyen käydään jatkuvaa sotaa siitä kumpi on terveellisempi, voi vai margariini?

Kantani tähän on selkeä. Voi on erittäin terveellinen ja luonnollinen rasvan lähde ja margariini sen sijaan täysin teollisesti tuotettu voin korvike. Tämähän sen tehtävä alunperin olikin. Jos jo ihan maallikon silmin tarkastelet margariinin pakkaussisältöä, ei siitä ota edes selvää. Sen teolliseen tuotantoon ja valmistukseen on käytetty liuottimia, väriaineita ja lisäaineita, joiden vaikutuksista ei tiedä kukaan. Voi taas on huomattavasti luonnollisempi vaihtoehto, jota meidän elimistömme pystyy käyttämään loistavasti hyväkseen. Se sisältää myös runsaasti tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja kuten A-, E-, D- ja K-vitamiineja ja on lisäksi hyvä jodin lähde. Mikä tärkeintä, on voi maukasta ja sen syömisestä nauttii. Se myös tuo kylläisyyden tunteen, jota margariini ei alkuunkaan saa. Itselläni menee noin 1-2 pakettia voita viikossa!

Cambridgen yliopistossa julkaistiin 2014 meta-analyysi jossa laitettiin yhteen 72 tutkimusta, joihin kuului yli 600 000 ihmistä 80 maasta. Tutkimuksen mukaan tyydyttyneellä rasvalla ja sydänkuolleisuudella ei ollut yhteyttä. On varmasti myös kattavia tutkimuksia siitä, että tyydyttyneet rasvat ovat yhteydessä sydänkuolleisuuteen. On jokaisen oma valinta mihin tutkimuksiin uskoo.

Action step: Käytä margariinia vain suksivoiteena. Suosi luonnollista ja terveellistä voita. Lisää sitä esimerkiksi aamulla kahvin sekaan: tomikokko.com/five-am-coffee/ ja käytä sellaisenaan ruoan kanssa. Kroppa ja mieli kiittävät!

thumb_voi_1024

2. Maitotuotteet 

Virallisten suositusten mukaan rasvatonta maitoa tulisi juoda 4-6 dl päivässä, ja siihen vielä juustot päälle. Rasvattomat maitotuotteet ovat teollisesti tuotettuja, erittäin ravintoköyhiä elintarvikkeita. Rasvaton maito on käytännössä värjättyä vettä, jossa ei ole enää mitään maidolle tärkeitä ravintoaineita jäljellä. Esimerkiksi maitorasva, jolla on itse asiassa paljon positiivisia terveysvaikutuksia, otetaan pois kokonaan. Pastörointi ja homogenointi tappavat maidon kaikki hyvät bakteerit ja keinotekoiset D-vitamiinit on usein lisätty jälkikäteen, jotta saadaan värjätty vesi näyttämään kuluttajan silmiin houkuttelevammalle.

Maidon insuliini-indeksi on huikeat 90, kun taas vaalean leivän on 100. Tämä tekee siitä haitallisen sekä painonhallinnan että yleisen terveyden kannalta (lähde 6).

Muistan kuinka judoaikoina meille valistettiin maidon olevan hyvä proteiinin lähde. Kun kuitenkin katsotaan rasvattoman maidon ravintosisältöä tarkemmin, huomataan, että proteiinin ja sokerin suhde on itse asiassa 4,9g / 3,3g, eli lähes 1,5 x sokeria joka grammaa proteiinia kohden (lähde 7).

Maidon puolustajat muistavat aina mainita, että tarvitsemme maidon kalsiumia luustomme kunnon ylläpitämiseen. Me juomme Suomessa eniten maitoa maailmassa, jopa 130 litraa vuodessa henkeä kohden, joten miten on mahdollista, että olemme samaan aikaan maailman osteoporoositilastojen kärjessä? Itselläni, kuten monilla muilla maidotonta ruokavaliota noudattavilla, ovat kalsiumtasot olleet hivenainemittauksissa täysin kunnossa. Mikäli kalsiumin saanti kuitenkin huolestuttaa, on sen saamiseen muitakin hyviä lähteitä, kuten kasvikset, kananmunat ja kalat, joiden kalsium imeytyy itseasiassa usein paljon maidon kalsiumia paremmin.

Lisää hyviä kalsiumin lähteitä ilman maitoa:
http://www.safkatutka.fi/2015/05/21/mista-kalsiumia-jossei-maidosta/.

Kaiken maidon käsittelyn seurauksena elimistö hylkii tätä värjättyä vettä ja aiheuttaa siten ongelmia jopa 80 %:lle ihmisistä. Maito muun muassa:

  • Lisää kehon matalaa tulehdusta
  • Aiheuttaa ongelmia hengitysteissä
  • Lisää iho-ongelmia ja aknea
  • Heikentää vireystilaa
  • Lisää insuliiniresistenssiä
  • Lisää rasvan kertymistä kroppaan

Esimerkki asiakkaastani ja siitä mitä usein käy kun kokeilee jättää maidot pariksi viikoksi.

maitokommentti

Olin myös A-studiossa vieraana keskustelemassa aiheesta. Katso ”Paha paha maito” -jakso tästä.

Action step: Jätä rasvattomat maitotuotteet 14 päiväksi ja juo aterioillasi esimerkiksi vettä, johon puristat joukkoon sitruunaa. Tämän parin viikon jälkeen kokeile niiden lisäämistä takaisin ruokavalioosi. Mikäli et huomaa eroa, voit toki jatkaa niiden käyttämistä. 99% asiakkaistani kokee huomattavia hyötyjä tämän lyhyen testin ansiosta. “Nestepöhön” poistumisen myötä painoakin tippuu usein 2-3 kg.

thumb_maito_1024

3. Viljatuotteet

Virallisten suositusten mukaan leipää tulisi popsia noin 9 palaa päivässä (miehet). Suomalaiset syövät leipää aamusta iltaan ja siihen päälle vielä pari palaa ruisleipää huikopalaksi ennen nukkumaanmenoa, jotta saa sitten paremmin unta. Se itse asiassa pitääkin paikkaansa, sillä sokeri lisää elimistön serotoniinin tuotantoa, rentouttaa ja tuo hetkellisen hyvän olon tunteen.

Suurin haaste käsiteltyjen viljatuotteiden kanssa on, että ne aiheuttavat ongelmia suolistossa ja ruoansulatuksessa. Emme yksinkertaisesti pysty käsittelemään tehokkaasti viljaproteiineja, kuten gluteiinia.

Edellä mainitun lisäksi suositusten mukainen viljatuotteiden käyttö (miehet 6-9 palaa päivässä!!) nostaisi yksinkertaisesti päivittäisen hiilihydraattien, eli sokerin määrän taivaisiin. Jos et ole seuraavana päivänä juoksemassa maratonia, varastoituu ylimääräinen sokeri elimistössäsi rasvaksi. Tämä voi johtaa pitkässä juoksussa insuliiniresistenssiin, ja jopa 2 tyypin diabetekseen, josta jo aiemmin puhuimmekin.

Ihmisten kanssa työskennellessäni olen huomannut, että leivän jatkuva puputtaminen on vain tapa, josta oppii kyllä eroon. Leivässä ei ole ravinnon puolesta mitään meille välttämätöntä, joten en koe sitä tarpeelliseksi.

Ruisleivän puolustajat muistuttavat kuitujen tärkeydestä. Kyllä, ne ovat tärkeitä elimistöllemme, mutta viljatuotteiden kuitu on liukenematonta kuitua joka voi aiheuttaa entisestään haasteita suolistossamme. Kuituja saa kyllä tarpeeksi ilman leipääkin. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi kasvikset, marjat, pähkinät ja avocado. Myös chiasiemeniä ja/tai psylliumia voi lisätä ruokavalioon ekstra kuidun saamiseksi.

Action step: Tee kuten maidon kanssa. Jätä viljatuotteet 14 päiväksi ja korvaa niistä saatava energiamäärä esimerkiksi kasviksilla ja marjoilla. Voit myös tehdä siemennäkkäriä, mikäli tavasta syödä leipää on haastava päästää irti. Usein tämän muutoksen myötä energiatasot nousevat ja paino lähtee laskuun.

thumb_leipä_1024

4. Punainen liha

Katsotaan tätäkin asiaa maallikon silmin. Ihmiset ovat syöneet lihaa ties mistä asti, ja meidän kehomme ja ruoansulatuksemme on tehty tätä varten! On hyvin luonnollista, että liha edistää terveyttämme.

Tutkimusten mukaan punainen liha lisää syöpäriskiä ja muita terveydellisiä ongelmia. Näissä tutkimuksissa ei kuitenkaan oteta huomioon lihan laatua. Toki esimerkiksi vakuumipakatut leikkeleet ja huonolaatuiset makkarat ovat aivan varmasti terveydelle haitallisia. Hyvälaatuinen niittyliha sen sijaan on terveydelle erittäin hyväksi! Ei ainoastaan siksi, että se on mainio proteiinin-, mutta myös hyvä D-vitamiinin, raudan-, sinkin- sekä B12-vitamiinin lähde. Tämän lisäksi hyvälaatuisessa lihassa on jopa 2-5 kertaiset omega 3-pitoisuudet prosessoituun lihaan verrattuna. Omega 3 rasvahapot madaltavat elimistön tulehdustilaa, kun taas omega 6 rasvahapot lisäävät sitä.

Tärkeimpänä: kun syöt hyvälaatuista lihaa, elimistösi tuntee sen. Nautit siitä aivan eri tavalla ja mikä hienointa, kertoo elimistösi kyllä sinulle milloin se on kylläinen. On vaikea ylensyödä hyvälaatuista ravintorikasta lihaa, esimerkiksi siihen meidän rakastamaamme ruisleipään verrattuna.

Action step: Älä pelkää punaista lihaa.

Lue lisää lihasta ja sen terveydestä täältä: http://chriskresser.com/the-truth-about-red-meat/.

5. D-vitamiinin alhaiset saantisuositukset

D-vitamiinin puutostilat on yhdistetty satoihin sairauksiin, kuten syöpään, dementiaan, diabetekseen ja masennuksen. Kuten tiedämme, kärsii edellä mainituista myös hyvin moni suomalainen (lähde 8). Kokemukseni ja lukemani perusteella D-vitamiinin riittävä saanti on ehdottomasti yksi tärkeimmistä seikoista yleisen terveyden kannalta. Suomessa näemme aurinkoa niin harvoin, että D-vitamiinin riittävä saanti on turvattava lisäravintein.

THL:n virallinen suositus 10 ug päivässä, on aivan liian alhainen edes ylläpitämään tyydyttäviä D-vitamiinitasoja ja siten yleistä terveyttä. Palaan tässä jo aiemmin mainitsemaani pointtiin – pitävätkö ravintosuositukset meidät perusterveinä vai perus-sairaina?

Action step: Mittauta omat D-vitamiinitasosi verikokeissa ja tee paras mahdollinen päätös D-vitamiinin lisäämisestä. Itse käytän 125-150 ug/päivä ja D-vitamiinitasoni oli viime mittauksessa 90 nmol/l. Se on ihan hyvä, mutta hyvän immuniteetin optimoimiseksi, se voisi olla vieläkin korkeampi.

Lisää luettavaa aiheesta:
http://www.poliquingroup.com/Tips/tabid/130/entryid/410/25-Excellent-Reasons-to-Take-Vitamin-D.aspx
http://www.mercola.com/Downloads/bonus/vitamin-d/report.aspx

Mihin suuntaan ollaan menossa? 

Suomalaisten terveydentila on menossa jatkuvasti huonompaan suuntaan. Sen todistavat kaikki tilastot. Diabetes, ylipaino ja sekä henkinen että fyysinen pahoinvointi lisääntyvät vuosi vuodelta. Se, jonka minä itse olen huomannut ruohonjuuri- ja yksilötasolla, on että yhä useampi ihminen ottaa kontrollin omasta ruokavaliostaan ja terveydestään. Tämä on mahtava juttu! He uskaltavat vihdoin kyseenalaistaa pinttyneitä käsityksiä ja kokeilla eri vaihtoehtoja ja sitä kautta löytää sen jutun mikä toimii itselleen. Tästä se muutos lähtee. Yksilöiden kautta tämä leviää varmasti tulevaisuudessa myös väestötasolle. Siitä, miten asiantuntijat arvioivat kelkan kääntymistä 2020-luvulla, voit lukea täältä: http://yle.fi/uutiset/nelja_asiantuntijaa_nain_selatetaan_kansantaudit_2020-luvulla/8296342.

Valitettavasti ensimmäiset kolme asiantuntijaa kuten Fogelholm antavat samoja ohjeita, joita olemme noudattaneet tähänkin asti. Minkä vuoksi tekisimme jatkuvasti samoja virheitä, kun ne eivät ole tuoneet tuloksia ennenkään? Eikö Einsteinkin jo sen sanonut, että hulluuden määritelmä on tehdä samaa asiaa kerta toisensa  jälkeen, mutta odottaa eri tulosta? On selvää, että tarvitsemme muutosta. Ainoastaan lääkäri Antti Heikkilä tarjoaa vaihtoehtoisia ja uudenlaisia näkemyksiä, joten pisteet hänelle!

Mitä sitten pitäisi syödä? 

Mikä hienointa, on jokaisella täysi vapaus valita oma ruokavalionsa. En missään nimessä sano, että haluaisin kaikkien lukijoiden ja seuraajieni alkavan syömään kuten minä: paketti tai kaksi voita viikossa ja kilo lihaa päivässä. Ei sinne päinkään. Tämä toimii minulle, mutta en sano että se toimii jokaiselle. Haastan sinut kuitenkin miettimään objektiivisesti omaa ruokavaliotasi.

(Lue lisää ruokavaliostani täältä. Mukana myös professori Fogelholmin kommentit)

Kysy itseltäsi: Tukeeko sinun tämän hetkinen ruokavalioni elämäntilannettasi? Heräätkö aamulla täynnä virtaa vai käännätkö kylkeä ja painat torkkua? Oletko ylpeä vartalostasi? Oletko täynnä positiivista energiaa?

Haastan sinut myös kysymään itseltäsi miksi syöt miten syöt. Onko se vain sen vuoksi, että niinhän se on aina ollut (se 20 vuoden putki josta puhuin) vai oletko kenties jo löytänyt oman ruokavaliosi, joka todellakin toimii juuri sinulle?

Tämä ei myöskään ole enää vain minun oma mielipiteeni, vaan minulla on ollut vuoden aikana valmennuksessa jo lähes 2000 asiakasta, joiden kautta olen nähnyt erittäin läheltä sen, miten helposti ihmisten hyvinvointia voidaan parantaa yksinkertaisten ruokavaliomuutosten avulla. Jälleen kerran, kun uskaltaa ajatella asioista eri tavalla, voi myös saavuttaa mahtavia tuloksia.

Valtion virallisissa ravintosuosituksissa on paljon haasteita, enkä koe, että ne lisäävät ihmisten terveyttä vaan vievät sitä jopa väärään suuntaan. Samaan hengenvetoon, on virallisissa ravintosuosituksissa toki myös paljon positiivisia puolia. On esimerkiksi mahtavaa, että suosituksissa kehotetaan syömään runsaasti kasviksia. Puoli kiloa juureksia, hedelmiä, marjoja ja sieniä on hyvä merkkipaalu! Liputan ehdottomasti itsekin sen puolesta. Toinen iso positiivinen asia ravintosuosituksissa on, että jos tämän hetkinen ruokavalio on aivan retuperällä, saa suositusten mukaan syömällä aivan varmasti positiivisia muutoksia aikaiseksi. Siitä on hyvä lähteä rakentamaan.

Kommentoi, mitä ajatuksia kirjoitus herätti ja jatketaan keskustelua!

Ravinnerikkain terveisin,
Tomi Kokko

P.S. 30 päivän ihmiskoe -dokumentin ensi-ilta koittaa 5.3.2016 Sokos Hotel Presidentissä! Liput ovat lähes loppuunmyyty, täältä voit ostaa vielä paikan itsellesi tähän ainutlaatuiseen tilaisuuteen.

Nähdään ensi-illassa!

30päivän_ihmiskoe_FB_cover

[divider style=”4″]

tomi kokko”Tomi Kokko on elämäntapamuutosekspertti sekä Lean in FIVE Weeks Challengen perustaja. Tomi hankki kokemuksensa alalta Australiassa, missä hän asui yhteensä 7 vuotta. Hän palasi Suomeen keväällä 2014, jonka jälkeen on pudottanut Suomalaisista jo yli 4000 kg LIFW haasteen avulla. Tomi uskoo vahvasti, että valtakunnallisissa ravintosuosituksissa on paljon virheitä, joista hän on avoimesti ollut esillä mediassa. Hän on valmentanut tuhansia asiakkaita 10 vuoden uransa aikana ja on vasta pääsemässä vauhtiin. Work hard, stay positive.. ALWAYS, on Tomin motto.”

[divider style=”4″]


Lähteet

Lähde 1: http://www.stat.fi/ajk/tiedotteet/2012/tiedote_012_2012-12-11.html
Lähde 2: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1388748442882
Lähde 3: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/74211-pysayttavat-luvut-250-000-suomalaista-sairastaa-tietamattaan
Lähde 4: https://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/hankkeet-ja-ohjelmat/kansallinen-lihavuusohjelma-20122015/lihavuus-lukuina/lihavuuden-yleisyys-suomessa
Lähde 5: http://www.stat.fi/ajk/tiedotteet/2012/tiedote_012_2012-12-11.html
Lähde 6: http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maidon-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulmasta/
Lähde 7: http://www.valio.fi/tuotteet/maidot/valio-rasvaton-maito/
Lähde 8: http://yle.fi/uutiset/psykologi_masennuslaakkeita_syodaan_liikaa/5400353

Tomi Kokko

Tomi Kokko