pai mei

Kun puhun Suomessa ihmisille mentoroinnista ja sen tärkeydestä, luulee moni mentorin olevan ilmassa, lootusasennossa, leijuva guru, joka latelee arvoituksia joiden avulla voit kenties päästä joku kaunis päivä päämäärääsi. Se on kuitenkin kaukana totuudesta.

Oman näkemykseni mukaan mentori on henkilö, joka on kulkenut saman polun jota sinä itse tällä hetkellä kuljet. Hänellä on vankka kokemus siitä asiasta, jota sinä vielä opettelet. Hän pystyy omien kokemustensa avulla tukemaan sinua hetkinä, kun epävarmuus iskee vasten kasvoja. Tämä tapahtuu aivan varmasti jossain vaiheessa, jos vain olet asettanut tavoitteesi oikein (=tarpeeksi korkealle).

Mentorien kokemus on usein kultaakin arvokkaampaa. Se on jotain, mitä ei voi youtube videoita katsomalla tai artikkeleita lukemalla oppia. Heillä on ”been there done that” asenne, joten he jos ketkä tietävät, minkä haasteiden kanssa milläkin hetkellä painit.

mentoru

Kun saat itsellesi mentoreita eri elämän osa-alueilta, lupaan että elämästäsi tulee niin paljon rikkaampaa, sillä voit oppia heidän virheistään ja välttää itse tekemästä niitä.

Viisi mentorointiin liittyvää myyttiä

1.Mentorointi maksaa liikaa

Ei missään nimessä. Mentoroinnissa ei koskaan ole kyse rahasta! Kun itse hain uusia mentoreita ja joku edes nosti esille rahallisen korvauksen, juoksin yleensä kauas ja nopeasti. Mentorointi perustuu siihen, että joku toinen henkilö oikeasti haluaa auttaa sinua matkallasi! Hän on tuntenut samat tuskat kuin sinä ja hänellä ei todennäköisesti ole ollut ketään tukenaan, joten hän haluaa vapaaehtoisesti ojentaa kätensä etenkin nuoremman avuksi.

2. Mentorointi on vain jollekin superihmisille

Päinvastoin. Jokainen voi etsiä itselleen mentorin osa-alueelle, jolla kokee haluavansa kehittyä mahdollisimman nopeasti. Se voi olla yrittäminen, markkinointi, treenaaminen, parisuhteet, kirjoittaminen tai mikä ikinä onkaan intohimosi kohde.

3. Mentoreita on erittäin vaikeaa tavoittaa

Myöskin täysi myytti! Ensinnäkin, mentorin ei missään nimessä tarvitse aina olla korkeassa asemassa oleva henkilö. Se voi olla esimerkiksi sellainen henkilö lähipiiristäsi, joka hallitsee jonkun osa-alueen erittäin hyvin! Koska nämä henkilöt ovat eläneet sen polun jolla sinä olet, he tietävät siihen liittyvät haasteet ja ovat mielissään jos saavat auttaa muita! Vinkki: KYSY!! Simppeli, mutta aina toimiva ratkaisu. Sain mentorointia Australian menestyneimmiltä yrittäjiltä ihan vaan kun uskalsin tehdä eforttia ja kysyä. Esimerkiksi, usein lähetin heille käsin kirjotetun viestin jossa kerroin arvostavani valtavasti sitä mitä he ovat saavuttaneet intohimonsa avulla alalla X ja kysyin, josko voisin tarjota heille lounaan. He saattoivat saada satoja sähköposteja, mutta tämä oli simppeli tapa herättää huomio positiivisella tavalla heidän huomatessaan, että tämä kaverihan näkee oikeasti vaivaa aikani eteen.

4. Mentorointi vie liika aikaa

Juuri sen vuoksi, että mentorisi on elänyt ne hetket missä olet, tulee hänen viisautensa esiin lyhessä ajassa. Se voi olla yksi nopea puhelu, sähköposti tai tapaaminen tiukassa paikassa ja hän saattaa voida ratkaista sekunneissa ongelmasi sen sijaan, että revit hiukset päästäsi ja yrität keksiä ratkaisun itse. Alempana esimerkkitarinani.

5. En kuitenkaan opi niin paljon kun haluaisin, joten miksi tuhlaisin aikaani?

Nimenomaan. ”Whether you think you can or think you cannot, you are right”, eli asenne ratkaisee tässäkin! Minulla on ollut mentoreita siitä asti kun aloitin ensimmäisen yritykseni 22-vuotiaana. On mielenkiintoista, että vasta nyt osa asioista joita heiltä opin, tulee esiin. On tullut niin monta AHAA-elämystä asoista, joita en aiemmin vielä ymmärtänyt, sillä en ollut elämässäni vielä niin pitkällä.

think

Mentori on usein siellä juuri silloin kuin vähiten sitä odotat…

Kerron vielä tarinan omasta kokemuksestani yhden mentorinin kanssa urani alkuvaiheessa. Olin 23-vuotias pojankloppi täynnä intohimoa ja valmiina pistämään kaiken peliin PT-alalla Melbournessa. Kun kyse on menestyksestä, voivat australialaiset olla hyvinkin mustasukkaista kansaa. Siellä tätä kutsutaan nimikkeellä ”tall poppy syndrome”: Siltä joka menestyy sinua paremmin, yritetään vetää jalat alta mahdollisimman nopeasti. Koin tämän itse. Olin ollut vasta noin kuukauden töissä yhdellä Melbournen parhaista ja kiireisimmistä saleista, kun pääsin tilanteeseen, että olin yksi salin halutuimmista Personal Trainereista.

toll

Miten pääsin niin nopeassa ajassa niin hyvään tilanteeseen? Juuri kuten yllä mainitsin. Vein kaupungin jokaisen alan parhaan PT-yrittäjän lounaalle ja imin heistä tietoa kuin pesusieni. Tämän vuoksi kehityin heti alusta asti huomattavasti nopeammin kuin muut. Eräs pitkäaikainen salin PT joka oli ollut alalla yli kymmenen vuotta, aloitti tietoisen kampanjan saadakseen minulle potkut salilta. Hän syytti minun menestyneen sen vuoksi, että myös silloinen tyttöystäväni oli salilla töissä. Se, mitä hän ei ymmärtänyt, oli sellainen pikku seikka, kuin että järkyttävän kova duuni unelmieni eteen oli ainut syy menestykseeni!

Pian hän keräsi muut PT:t minua vastaan ja ainoastaan muutamat uskolliset kaverini olivat tukenani ja tiesivät, että koko juttu oli täysin huuhaata. Tästä huolimatta tilanne oli erittäin ikävä, sillä en ollut koskaan ennen kokenut vastaavaa vastarintaa. Olin tottunut Suomessa siihen, että ihmisiin ja heidän sanoihinsa saattoi luottaa. Tämän vuoksi seuraavat kuukauteni Ausseissa olivat henkisesti hyvinkin haastavia.

Muistan vieläkin kuin eilisen päivän kun menin mentorini ja nykyisen hyvän ystäväni, Billin, kanssa illalliselle Melbournen Casinolle. Hän huomasi, että jokin oli vialla ja kysyi mistä moinen alakuloisuus. Selitin hänelle tilanteen, jonka jälkeen hän hymyili, laittoi kätensä olkapäälleni ja sanoi, ”Tomi, onnittelut! Vihdoin tämä tapahtuu. Olen odottanut koska tulet kuorestasi ja saat jotakin aikaiseksi”. Hän jatkoi, ”Tomi, dogs won’t bark to statinoary cars”, olet vihdoin menossa tarpeeksi kovaa eteenpäin, herätät huomiota ja joku kokee sinut uhkana”. Hän totesi, ettei ole mitään huonompaa tilannetta kuin se, ettei ketään ei kiinnosta se mitä teet. Hän sanoi uutisen olevan paras, jonka kuuli tutustuttuaan minuun.

Samantien tämän jälkeen tajusin täysin mitä hän tarkoitti. Tulin itseasiassa iloiseksi tilanteesta ja huoleni katosivat täysin. Näin asian aivan eri kantilta. Näin tilanteen mahdollisuutena, en uhkana. Tilanne purkautuikin pian sen jälkeen ja pääsimme jatkamaan töissä positiivisemmalla synergialla eteenpäin. Se oli hienoa.

Tämä on kuitenkin vain yksi esimerkki siitä, miten tärkeää oli, että minulla oli hyvä mentori joka ymmärsi tilanteen. Tänä päivänä minulla on mentoreita yrittäjyydestä, markkinoinnista, myymisestä, superfoodeista, lääketieteestä, kommunikoinnista, esiintymisestä, videoiden tekemisestä ja salsatanssista. Okei, tuossa viimeisimmässä ollaan vielä lapsenkengissä, mutta mennäänpähän ainakin mukavuusalueen ulkopuolelle oikein kunnolla.

Action step sinulle!!

Etsi itsellesi tämän viikon aikana mentori osa-alueelle, jolla tarvitset eniten kehitystä! Lähesty häntä positiivisesti, ammattimaisesti ja hänen aikaansa kunnioittaen. Tee lista 5:stä parhaasta vaihtoehdosta ja ota yhteyttä heihin kaikkiin. Olisin erittäin yllättynyt, jos et löytäisi itselle sopivaa mentoria.

Kohti unelmia. Täysillä.

-Tomi Kokko

mentors

Tomi Kokko

Tomi Kokko