Ei tarvitse mennä montaa vuotta taaksepäin kun elettiin vielä aikaa jolloin superfoodeja sai ainoastaan “tiskin alta”. Nyt joka toisen kaupan hyllyt notkuvat kymmeniä erilaisia superfoodeja joilla luvataan parempaa terveyttä, hyvinvointia ja ulkonäköä. On mahtavaa että superfoodien näkyvyys on kasvanut huomattavasti ja ihmiset ovat yhä tietoisempia niiden hyödyistä. Vielä jokin aika sitten meitä superfoodien syöjiä pidettiin lähinnä hippeinä ja puunhalaajina.

Suurten lupausten keskellä moni kuitenkin miettii mitä kaikkea niistä luvatusta pitäisi uskoa. Onko superfoodeista ihan oikeasti hyötyä? Mistä superfoodeista kannattaisi aloittaa, kun kertarykäyksellä koko kuivakaapin täyttäminen voi tuntua käyvän lompakolle?

Kertaus perusteisiin

Aloitetaan siis olennaisimmasta: Mitä ovat superfoodit? Yksinkertaisesuudessaan ne ovat ruoka-aineita joiden ravintotiheys on moninkertainen muihin ruoka-aineisiin verrattuna. Tämän lisäksi niitä pidetään terveyttä ja hyvinvointia edistävinä. Pelkästään esimerkiksi salaattia ja spirulinaa verrattaessa spirulinan ravintotiheys sekä ravintoarvot ovat moninkertaiset perinteiseen lehtisalaattiin verrattuna.

Raakasuklaa

Kuluttajan suurimpina haasteena ovat runsas valikoima ja laadukkaan tuotteen tunnistaminen. Superfoodien suosion noustua ja kilpailun kovetessa muun muassa monet supermarketit ovat tuoneet valikoimaansa superfoodeja. Esimerkiksi näiden tuotteiden laatu on valitettavasti useimmiten hyvinkin heikko. Tuotteiden valmistustavoissa tehdään kompromisseja, jotta saadaan tuotettua mahdollisimman paljon ja halvalla pienessä ajassa. Etenkin kuumennus on suuri ongelma laadun heikkenemisen kannalta, sillä sen seurauksena osa tärkeistä raaka-aineista tuohoutuu. Myös raaka-aineita näihin edullisimpiin tuotteisiin saatetaan tuodaan halvalla esimerkiksi Kiinasta ja niiden laatu on usein erittäin heikko .

Näillä tuotteilla alkuun

Jos olet vasta aloittelemassa superfoodien käyttöä, suosittelen että aloitat 1-3 tuotteella. Tärkeintä on kuunnella kehoasi ja lähteä sitä kautta parantamaan ruokavaliotasi. Usein jo parin tuotteen säännöllisen käytön jälkeen monen asiakkaamme energiatasot nousevat huomattavasti, mieli paranee sekä suorituskyky kasvaa. Se taas movitoi kokeilemaan uusia superfoodeja, kuten on käynyt aikanaan myös allekirjoittaneelle.

Minun oma top 3 listani perusteluineen on seuraavanlainen:

1)   Kookosöljy ja MCT öljy

Kookosöljy on yksi parhaimmista rasvan lähteistä ja antaa kropalle ja keholle energiaa. Se myös auttaa painonpudotuksessa, sillä kuten jo tiedämmekin, rasvat eivät lihota! Myös MCT öljy on peräisin kookoksesta, mutta on tiiviimpää ja siten jopa 8 x vahvempaa kuin kookosöljy. Molempia öljyjä siis koneeseen! Itse käytän kookosöljyä kokkaukseen ja MCT öljyä sellaisenaan 2 rkl päivässä.

2)   Maca

Tämä Perun Andeilla kasvavasta kasvista tehty jauhe on mielestäni tehokkain yksittäinen superfood. Se antaa rutkasti energiaa koko keholle, aivoille ja mielelle! Se myös lisää myös seksuaalista energiaa, joten olethan varoivainen sen kanssa 😉 Itse käytän macaa joka aamu kahvin seassa sekä “balls of steeleiksi” kutsumieni superfood palloja valmistuksessa.

3)   Chlorella

Elimistön kuona-aineiden poistamisen ehdoton ykkönen! Yleisimmin chlorellaa nautitaan jauheen muodossa. Jauhe ei välttämättä ole parhaimman makuinen, mutta maultaan kuitenkin huomattavasti parempi kuin serkkunsa spirulina, jota kaikki meidän asiakkaistamme eivät saa millään alas. Itse juon joka aamu 0.75 L vettä jossa on sitruunaa, hyvälaatuista suolaa sekä 1rkl Chlorellaa. Love it!

Tomi Kokko

Jo mainitsemani balls of steelien lisäksi superfoodit maistuvat hyvin myös esimerkiksi bulletproof kahvissa sekä green monstereissa!

Ei se määrä vaan se laatu

Uskon että superfoodeista on erittäin paljon hyötyä SILLOIN, kun muu ruokavalio ja treeniohjelma ovat kunnossa. Superfoodeilla ei valitettavasti voi korvata huonoa ruokavaliota, tehotonta treeniohjelmaa tai laiskaa asennetta. Sanonkin aina asiakkaillemme, että superfoodit sekä urheilulisäravinteet ovat se viimeinen 5-10 % kokonaisuudesta. Superfoodit eivät siis tee ihmeitä jos elämäntavat muutoin eivät ole kohdallaan!

Toinen tärkeä huomio tuotteita valittaessa on niiden laatu. Vaikka moni valitsisi mieluusti hyllyltä sen kaikkein edullisimman, kannattaa kuitenkin ensisijaisesti panostaa laatuun. Kannustan ehdottomasti käyttämään mieluummin vähemmän laadukkaita, kuin paljon huonolaatuisia tuotteita.

Superfoodit ovat osa LIFW haasteen guidelineja ja uskon vahvasti niiden olleen merkittävässä roolissa asiakkaidemme on pudottaessa yhteensä yli 1000 kg viimeisten kuuden kuukauden aikana. Suomessa myytävistä superfoodeista suosin itse nimenomaan laadun vuoksi Superlemonin, Puhdistamon sekä Foodinin tuotteita.

LIFW raakasuklaa workshopissa

Kävimme hiljattain LIFW tiimimme kanssa GreenStreetin järjestämässä raakasuklaa workshopissa. Tilaisuudessa kuulimme raakasuklaasta ja sen ainesosien terveysvaikutuksista sekä valmistimme porukalla näitä terveysherkkuja. Meille yksityisesti järjestetty workshop oli sekä hauska että antoisa ja tiimimme sai paljon uusia ideoita superfood-mixeihinsä.

Workshop oli osa LIFW Challengen ja GreenStreetin hiljattain alkanutta yhteistyötä, joten tulemme ehdottomasti järjestämään lisää tapahtumia myös tulevaisuudessa!

greenstreet-chocolate

Loppuun kerrottakoon, että kun usein puhutaan “suklaakännistä” liian raakasuklaan syönnin yhteydessä, voin tähänkin nyt kokemuksen syvällä rinta äänellä todeta että noin 25 palan jälkeen se on juurikin se mitä siitä seuraa. Tripla-annoksen jälkeen macaa ja raakasuklaata oli turha odotella unta. Toisaalta, tulipahan tehtyä viikon läppäriduunit sinä yönä!

*********

Seuraavat Lean in FIVE Weeks Challenge valmennusryhmät starttaavat 4.5.2015

Jos myös sinä haluat saavuttaa pysyvän elämäntapamuutoksen ja pudottaa noin viisi kiloa painoasi inspiroivassa LIFW tiimissä, alkaa seuraava haasteemme 4.5. ja ilmoittautumiset ovat nyt käynnissä. Voit valita joko face-to-face haasteemme Helsingin Hietsussa tai nettihaasteen. Yhteistyössä jälleen Fit-lehti.

http://www.leaninfiveweeks.com

[arrows style=”arrow-blue-1.png” align=”center”]

flyer

En ole vielä neljäänkymmeneen vuoteen ollut näin hyvässä kunnossa. – Markus Heiliö

LIFW:n avulla sain aivan uutta intoa treeneihin, koska ne olivat erittäin monipuolisia. -Eveliina Santahuhta

Myös ryhmän tuki oli korvaamatonta! Muilta sai ruokaohjeita, tukea ja paljon tsemppiä. -Johanna Viitanen

Ihan älyttömän SUURET KIITOKSET siulle TOMI! Oot niin upea ja mahtava valmentaja ettei mitään rajaa! -Mari Pekkanen

Ihana ajatus, monipuoliset treenit ja aivan mahtava fiilis. -Karita Tykkä
 

Tomi Kokko

Tomi Kokko