Moi, tervetuloa sivuilleni tomikokko.com.

Ennen kuin mennään ohjelman yksityiskohtiin haluan painottaa että kysymyksessä ei ole mikään “TV-shopin” pikadieetti jossa paino tippuu poistamalla kehosta nesteet ja jonka seurauksena paino palaa takaisin korkojen kera. En ole koskaan uskonut pikadieetteihin, ja itseasiassa haluan välttää koko dieetti -sana koska se kuvastaa juuri tuota pussikeitto- / ateriankorvikepatukkameininkiä. Paino voi aluksi näillä tippuakin mutta pidemmällä tähtäimellä haitta on usein hyötyä suurempi. Tärkein pointti on siinä että jos elämäntyyliin ei ole istutettu uusia tapoja, asenteita ja muutoksia niin useimmiten sen tietyn dieetin jälkeen palataan vanhoihin tapoihin. Jojo-ilmiö on valmis. IMG_8277

Oikeasti muutokset pitäisi tehdä niin että ne sopii omaan elämäntyyliin, niiden pitää olla kunnolla mietittyjä omia tarpeita vastaaviksi. Tästä päästään toiseen tärkeään pointtiin. Nimittäin, jos joku keino toimii yhdelle, se ei välttämättä tule toimimaan toiselle. Meidän jokaisen pitää löytää ne keinot ja kokonaisuudet mitkä toimivat juuri meille saaden aikaan niitä muutoksia mitä halutaan. Kun löytää sen itselle toimivan keinon, herää aamuisin energisenä ja pääsee viikottain lähemmäs tavoitteitaan esim. painon ja kehon koostumuksen suhteen. Silloin sillä ei ole mitään väliä mitä muut sanovat.

Kolmas pointti ennen Ilirin tarinaa. Haluan rohkaista kaikkia sanomalla että on tuhat kertaa parempi tehdä jotakin asian eteen kuin että jatkaa samalla linjalla mikä on osoittautunut tuloksettomaksi jo kuukausien tai jopa vuosien ajan. Kaikista huonoin vaihtoehto on alkaa ylianalysoimaan kaikkia mahdollisia eri vaihtoehtoja muutoksen aikaansaamiseksi; aina löytyy joku tekosyy miksi joku asia ei sopisikaan juuri sinulle, juuri nyt! “Aloitan treenin sitten syksyllä”, tai “Kesällä ehdin paremmin kun on loma-aika ja vähemmän kiire..”. Kuulostaako tutulta?

Nyt kun alustus on tehty niin mennään Ilirin tapaukseen. Sen lisäksi että Ilir painaa kovasti duunia ja on kiireinen kahden nuoren pojan isä, hän toimii myös valmentajana 1-divisioonan jalkapallojoukkueelle. Kaikki voi varmasti samaistua mielikuvaan kiireisestä ihmisestä, aikaa on vähän ja jostain pitäisi karsia tekemistä. Usein se mistä karsitaan on meidän oma terveys ja hyvinvointi. Ilir kertoi että treenaaminen oli jäänyt vähemmälle ja ruokavaliosta oli kadonnut järjestelmällisyys. Näiden seurauksena paino oli lähtenyt nousuun samalla kun energiatasot olivat laskeneet. Hän sanoi toivovansa painon tippuvan 96 kg:sta takaisin 88 kg:aan ja että hänen energiatasonsa nousisivat. Hän haluaisi näyttää hyvää esimerkkiä perheelleen.

Kerroin Ilirille että asia on täysin hoidettavissa. Muutos vaatisi sen että sitä lähdettäisiin rakentamaan uudentyyppistä ruokavaliota joka perustuu juuri hänen elämäntyylille. Viiden viikon tavoite oli selkeä; kadottaa rasvat ja nostaa energiatasot. Tärkein asia kuitenkin oli se että inspiraatio jatkuisi ja että viiden viikon jakson jälkeen intoa olisi jatkaa vielä paremmalle tasolle.

Tässä artikkelissa ei mennä pieniin yksityiskohtiin filosofiastani ja lähestymistavastani ruokavalion suhteen, siitä riittää materiaalia nimittäin kirjan verran. Sen sijaan mennään ohjeisiin jotka Ilirille annoin. (Olen muuten kirjoittanut kirjan jossa kerrotaan tästä aiheesta tarkemmin. Kirja on tällä hetkellä käännövaiheessa englannista suomeksi, siitä saa sitten tarkempaa tietoa aiheesta).

Ilirin päivittäinen ohjelma

(Pahoittelen Englanti – Suomi sekotusta, olen juuri palannut Melbournesta missä asuin 7 vuotta, eli suomen kieleen vielä totutellaan)

 Iliri ohjelma

 

Muutama pääpointti ja vinkki Ilirin ohjelmasta:

1. Tee ohjelma mikä sopii juuri omaan elämäntyyliin

Kävimme Ilirin kanssa tarkasti läpi hänen aikataulut ja hänen sen hetkiset haasteet. Samalla pidimme huolen että niihin löytyy ratkaisu. Kuten alussa mainitsin tämä on yksi tärkeimmistä yksityiskohdista! Pidän itseäni onnekkaan kun sain valmentaa Australian johtavia liikemiehiä, siellä opin tämän seikan tärkeyden. Kun ohjelma suunnitellaan ihmisen elämän/tarpeiden mukaan (kuten tässä Ilirin elämäntyylin mukaan) se tulee helpommin osaksi elämää eikä ylimääräiseksi rasitteeksi.

2) Keep it simple

Usein erilaisissa suunnitelmissa näkee miten jokaista mahdollista yksityiskohtaa hifistellään loputtomiin saakka, eikä siinä mene kuin tuhottomasti aikaa ja energiaa hukkaan. Itse pidän tässä aina selkeää linjaa. Homma pidetään niin simppelinä kuin vain mahdollista. Noudatetaan ns. Pareton lakia, eli panostetaan pieneen osaan (20%) asioista että saadaan aikaan iso (80%) muutos ja tulos. Esimerkkinä voin sanoa että on tärkeämpää syödä oikeaa, luonnollista ruokaa niin paljon kuin jaksaa sen sijaan että miettisi aina erikseen että “Onko tässä nyt 370 vai 380 kaloria…?”. Kaloreiden laskentaan ei nyt tässä vaiheessa syvennytä sen ihmeemmin. Ilirin kanssa keskusteltiin eri vaihtoehdot läpi ja pidin huolen että jokainen pointti on ymmärretty ja että hän pystyy niihin sitoutumaan.

3) Älä pyri täydellisyyteen

 Kuten alussa mainitsin, kaikki menetelmät eivät sovi kaikille. Kuinka sitten tietää sopiiko joku tietty juttu juuri itselle? On vain yksi keino ja se on kokeilla. On aivan turhaa yrittää kyhätä kokoon täydellistä ohjelmaa tai ruokavaliota koska sellaista ei ole olemassa. Paljon tärkeämpää on tehdä muutos saman tien, huolimatta kuinka pieni muutos se olisi. Jos se on sellainen joka toimii, siitä on hyvä lähteä rakentamaan lisää. On parempi lähteä noudattamaan toimivaa, keskivertoa ohjelmaaa kuin aloittaa “täydellinen” ohjelma jota ei pystykään toteuttamaan. Jos katsoo Ilirin ohjelmaa, löytää nopeasti kohtia joita parantaa ja kritisoida. Se on täysin ok ja niitä voikin kiristää heti kun on vauhti päällä!

4) Mieti, mitä hyvää voit lisätä sen sijaan mitä pitäisi ottaa pois

Yksi virhe mihin usein törmään on juuri se dieetti-mentaliteetti. Mietitään vain mitä pitäisi jättää ruokavaliosta ja elämästä pois sen sijaan että ajateltaisiin toisin päin. Näin koko touhusta tulee henkistä kidutusta sen sijaan että insprioituisi uuteen elämäntyyliin. Itse tein aikoinaan ihan saman virheen monen asiakkaan kanssa. Olin yli-innokas, enkä ymmärtänyt miten huomattava vaikutus tunteilla ja hormoneilla on. Ilirin kohdalla lisättiin hyviä, tärkeitä asioita kuten tyydyttyneitä rasvoja kookosöljyn, voin ja kananmunien muodossa josta hän sai tasaisesti energiaa (ne ovat myös armottoman tärkeitä painonpudotuksen kannalta). Sinne laitettiin myös vielä yksinkertaisempi lisäys, vesi. ½-1 litraa vettä aamulla pistää kehon käyntiin yön paaston jälkeen, se osaltaan nostaa tuloksia ja energiatasoja.

5) Tee itsesi tilivelvolliseksi ja keskustele muutoksista puolisosi kanssa

Toinen syy miksi olen epäonnistunut joidenkin yksittäisten asiakkaiden kanssa tavoitteiden saavuttamisessa on ollut se että asiakkaan puoliso joko ei ole ollut tietoinen muutoksista tai sitten he ovat vastustaneet niitä. Tämä on tärkeä tuon ykköskohdan kannalta (tee ohjelma mikä sopii juuri omaan elämäntyyliin). On aivan MUST juttu käydä pienetkin seikat puolison (tai muiden asuinkumppanien) kanssa läpi sillä jos he eivät tue mahtavaa asennettasi parantaa omaa elämänlaatuasi matkasta tulee haasteellinen.

Jos saat puolisosi / kaverisi kysymään sinulta vaikka kerran viikossa miten projekti etenee, saat itsesi sillä tavoin tilivelvolliseksi etenemisestäsi ja se tuo lisää motivaatiota. Avoin keskustelu on kaiken a ja o.

Iliristä sen verran että hän valitsi toisin, kuten hänen kommenteistaankin näkee. Hän halusi koetella henkistä kanttiaan antamalla perheensä syödä mitä vain. Hänelle ratkaisu toimi hyvin ja toi lisää motivaatiota. Hän kuitenkin keskusteli tilanteensa läpi ja sai täydellisen tuen perheeltään.

IMG_8277IMG_8278

Lopuksi vielä, vaikka tässä puhuttiinkin ohjelmasta, haluan vielä varmistaa että asiaa mietitään elämänlaadun parantamisena pitkällä tähtäimellä. Näin päästään vielä kauemmas siitä TV-shop -tyyppisestä pikadieettiajattelusta.

Kaikista parasta Ilirin kanssa työskentelyssä oli se että hän inspiroitui täydellisesti siitä tuloksesta minkä hän saavutti ja jatkaa edelleen samoilla ohjeilla eteenpäin. Se on sen merkki että löysimme ratkaisun joka toimii hänelle ja hänen elämäntyylilleen, ja se kantaa pitkälle. Hän sanoi että hänellä on nykyään aivan mahtava olo, energiatasot ovat ylhäällä ja että seuraavaksi hänen tavoite on lisätä puhdasta lihasmassaa ja siten parantaa elämänlaatuaan entisestään. Tämän kuullessani en voinut kuin todeta että “Bring it on, brother!” Onnistumisen kylmät väreet olivat melkoiset!

Ilirin omat kommentit ja kokemuset:

“Tein Tomin viiden viikon ohjelman ja olin erittäin tyytyväinen tuloksiin. Täytyy myöntää että ensimmäiset 3-4 päivää olivat vaikeita ja energiat tuntuivat aluksi jopa putoavan. Etenkin jos unohdin ottaa kookosrasvat niin silloin alkoi väsyttämään mutta kun muistin ottaa rasvat veden kanssa niin energiataso pysyi tasaisena koko päivän, vaikka teinkin pitkiä työpäiviä ja valmensin siihen päälle. Hiilarit sain vihanneksista ja tuntui että ne riittivät hyvin. Ei tullut myöskään verensokeripiikkejäkään.

 Ensimmäisen viikon jälkeen huomasin jo tuloksia peilissä, se motivoi entistä enemmän jatkamaan. Yhteensä paino tippui 8,1kg (96,1kg – 88kg). Aerobiset harjoitukset salitreenin lisäksi toivat vauhtia tuloksiin. Veden juominen ohjelman mukaan oli tärkeää. Tuntui että kroppa lähti liikkeelle saman tien heti aamusta. Oli tasapainoinen olo koko ajan.

Ennen kuin aloitin ohjelman mietin että pärjäänkö niin vähillä hiilareilla. Olin yllättynyt miten helposti pärjäsin, rasvoista oli tässä apua. Toinen huoli alussa oli että pystynkö sitoutumaan tähän ja olemaan tarpeeksi kurinalainen. Otin tavoitteeksi että joka aamu painaisin 100g vähemmän, lähdin siis pienestä liikkeelle. Kolmas huoli oli se että kun perhe voi syödä mitä vain, miten itse pärjään? Otin sen kuitenkin haasteena vastaan ja se itse asiassa motivoi entistä enemmän! Nyt tuntuu että pystyn vieläkin parempaan!

Oma vinkkini muille samassa tilanteessa oleville on että teet treeniohjelma mihin pystyt sitoutumaan ja noudattamaan. Jos käy niin että lipsuu kerran, on helppo lipsua uudestaan. On normaalia että energiatasot vaihtelee ja välillä treenien aikana ärsyttää, mutta kun vain tekee treenit loppuun saakka niin oppii että ei jätä mitään puolitiehen tai jopa kokonaan väliin.

Nykyään lapsen kanssa leikkiminen on jo paljon helpompaa, energiaa riittää aivan eri tavalla! Tykkään siitä että olen esimerkkinä pojilleni. Nyt kun mietin taaksepäin niin ihmettelen että miten elinkään siten kuinka elin. Nyt jatkan samalla tiellä jatkossakin, seuraavaksi keskityn lihasmassan lisäämiseen. Motivaatio on korkella!”

Tässä videolla vielä vastaus tulleisiin kysymyksiin sekä muutama vinkki sinulle miten pystyt aloittamaan urakkasi onnistuneesti, jos olet siinät tilanteessa.


_______________________________________________________________________________________

Seuraavat Lean in FIVE Weeks Challenge valmennusryhmät starttaavat 4.5.2015

Jos myös sinä haluat saavuttaa pysyvän elämäntapamuutoksen ja pudottaa noin viisi kiloa painoasi inspiroivassa LIFW tiimissä, alkaa seuraava haasteemme 4.5. ja ilmoittautumiset ovat nyt käynnissä. Voit valita joko face-to-face haasteemme Helsingin Hietsussa tai nettihaasteen. Yhteistyössä jälleen Fit-lehti.

http://www.leaninfiveweeks.com

[arrows style=”arrow-blue-1.png” align=”center”]

flyer

En ole vielä neljäänkymmeneen vuoteen ollut näin hyvässä kunnossa. – Markus Heiliö

LIFW:n avulla sain aivan uutta intoa treeneihin, koska ne olivat erittäin monipuolisia. -Eveliina Santahuhta

Myös ryhmän tuki oli korvaamatonta! Muilta sai ruokaohjeita, tukea ja paljon tsemppiä. -Johanna Viitanen

Ihan älyttömän SUURET KIITOKSET siulle TOMI! Oot niin upea ja mahtava valmentaja ettei mitään rajaa! -Mari Pekkanen

Ihana ajatus, monipuoliset treenit ja aivan mahtava fiilis. -Karita Tykkä

 

Tomi Kokko

Tomi Kokko